Fotboll och skidåkning: En förbjuden kärlek

För amatöridrottare är det självklart att det går att vara intresserad av och delta i flera sporter. För elitidrottare är det annorlunda och det är inte alla aktiviteter som är lika lämpliga. Skidåkning och fotboll har en komplicerad relation, men det har inte hindrat fotbollsspelare från att ta på sig pjäxorna eller skidåkare fotbollskorna.  

 

Zlatan om längdåkning

 

Zlatan Ibrahimovic är förmodligen Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare. Trots sina 39 år toppar han skytteligan i Serie A och hans klubb AC Milan är en av förhandsfavoriterna till ligatiteln. I de senaste sportspel nyheterna hyllades svensken av den före detta fotbollsspelaren, Francesco Totti, och italienaren hoppades att Zlatan har mycket kvar att ge. Oddset för att Milan vinner ligan 2021 är 5.50.

 

Än finns det inga tecken på att Zlatan är redo att avsluta sin karriär, men när han väl gör det är chansen stor att han kommer att spänna på sig pjäxorna. Svensken har flertalet gånger besökt Åre för att åka skidor, men efter en knäskada måste åkandet vänta till efter karriären. För Zlatan är det utförsåkning som gäller och han har tidigare kommenterat att han tycker att längdskidåkning är för enkelt. Längdlandslaget har gett honom en stående inbjudan till att vara med på en träning, för att visa att han kan hänga med dem


Skidåkning ej tillåtet 

 

Alla fotbollsspelare kan inte åka på skidsemester när de känner för det. Det finns fotbollsklubbar, bland annat FC Barcelona och Manchester United, som i kontrakten förbjuder sina spelare från att åka skidor. Anledningen är för att skaderisken är för stor. Ett benbrott i backen och fotbollssäsongen kan vara förstörd. Det finns inget förtydligande om huruvida förbudet gäller utförsåkning, längdskidor eller både och. 

 

Den här typen av kontrakt har inte hindrat fotbollsspelare från att besöka kända skidorter. David Beckham var ofta i franska Val d’Isère när han spelade i Premier League men han åkte aldrig själv. Andra före detta spelare, såsom John Terry (Chelsea) och David Ginola (PSG), brukade åka ändå. Flera fotbollsklubbar har avtal med olika skidorter och åker till dem på sommaren. Den engelska klubben Manchester City brukar åka på träningsläger i Seefeld, i Österrike. 

 

Skidåkare som gillar fotboll

 

Det finns även ett intresse för fotboll bland skidåkare. Norges storstjärna, Johannes Høsflot Klæbo, är en stor fotbollssupporter. Han har en plats i den norska fotbollsklubben Astor Fotballklubb, men det är okänt hur mycket han faktiskt spelar och tränar med dem. 

 

Tidigare i år blev det känt att Calle Halfvarsson har en plats i division 6-klubben Äppelbo AIK. Detta uppskattades inte av längdlandslaget och de uppmanade honom att inte spela på grund av skaderisken. Enligt Calle själv ville han mest spela lite i bakgrunden för att det var kul, och inte gå in i närstrider med framryckande mittfältare. Han tyckte att det var hans eget ansvar att se till att han inte blev skadad. Landslaget har inte förbjudit honom från att spela fotboll, men de tycker inte om det. 


Skidåkning och fotboll är lite utav en förbjuden kärlek, i alla fall för de som tävlar på elitnivå. Det har däremot inte hindrat vissa från att njuta av snö respektive nyklippt gräs, oavsett tillåtelse.

http://www.adamsteen.se/
Previous articleBVC-besök
Next articleFlyttfirma med magasinering

Related Articles

Sånär på 36 kilometer

Tjena! Kolla in min senaste vlogg och prenumerera på kanalen tack. Idag har jag slitit mig igenom veckans tredje och det sista löppasset innan Lidingöloppet. Nu...

Styrka och stakning

Återigen långärmat och långa tights. Vi går mot mörka tider.. Tjena! Det har tränats idag igen. Var så säkra på det. Denna gång så började...

Ytbehandling

  Hej kära bloggläsare! Ett ämne som i alla fall jag tror inte så många har koll på är förgyllning och förzinkning av olika typer av material eller...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

698FansLike
3,527FollowersFollow
853FollowersFollow
375SubscribersSubscribe