Juridik i vardagen

 

När det kommer till kritan så går det sällan att bortse från den juridiska verkligheten. Men ofta så är den inte helt intuitiv och känns ibland som att den inte är helt i balans med vad man själv kan tänkas önska. För att slippa problem och oväntade överraskningar är det därför i många fall en bra idé att kontakta en jurist. Vi har tittat närmare på några tillfällen då en jurist verkligen kan göra skillnad.

Att Sverige är en rättsstat är något som vi alla bör vara glada över. Det är nämligen en förutsättning för de rättigheter som vi tar för givet. Men förr eller senare kommer man att hamna i en situation där man inte riktigt vet vad som gäller. Det kan handla om allt ifrån något oväntat inom familjen till att det sker något inom det egna företaget. Och då kan det vara en stor trygghet att ha kontakt med en jurist.

Men det är inte bara i krissituationer som en jurist kan vara bra. De är ofta även en oumbärlig hjälp när det kommer till att förebygga oväntade situationer. För en stor del av juristens arbete handlar nämligen om att säkerställa att man redan i förväg planerar för oväntade händelser. Därför ska vi titta närmare på några av de situationer där juristen är bra att ha. Känner du att du inte har tid att läsa hela texten så kan vi kort och gott säga att en jurist kan hjälpa dig att i förväg hantera även de mest svårhanterade och oväntade situationerna.

Familjerätten: Ett viktigt område

En familjejurist har ofta ett väldigt stort ansvarsområde. För familjejuridiken omfattar nämligen allt ifrån att hantera en vårdnadstvisttill att säkerställa att alla personers rättigheter bevaras i samband med en skilsmässa. Men alltför ofta så är det först i efter hand som många väljer att kontakta en jurist. Detta är särskilt sant när det kommer till arvsrelaterade frågor. Vill man undvika svårlösliga situationer så kan det därför bara en bra idé att så tidigt som möjligt ta kontakt med en jurist för att reda ut exakt vad som gäller och vad som händer om det oväntade inträffar.

Det finns nämligen omfattande möjligheter att genom avtal och skriftliga viljeyttringar reglera hur vårdnads- och familjefrågor hanteras. Men då det är snåriga områden som ofta omfattas av ingripande begränsningar så är det viktigt att låta en jurist reda ut vad som går att reglera och vad som helt och hållet styrs av lagstiftning. I Sverige finns det i de flesta fall betydande möjligheter att planera för utfallet av en oönskad familjehändelse. Det skapar rätt förutsättningar för att hela familjen ska kunna känna sig trygg. Helt klart en bra idé om man vill sig och sin familj det bästa.

Företagsrätten: En del av företagsvärlden

Antalet företag i Sverige har på senare tid verkligen skjutit i höjden. Och på många sätt verkar det som att det råder något utav en boom för företagande. Men även om detta är en positiv och gynnsam utveckling så innebär det ofta att saker och ting går så snabbt att man missar det väsentliga. Detta är inte särskilt konstigt då man som ny företagare i de flesta fall är mer fokuserad på att driva företagande än man är på de rent administrativa frågorna. På så sätt kan en jurist även avlasta och göra att man slipper dubbel arbetsbörda.

Men genom att i ett tidigt skede kontakta en jurist så kan man undvika krångliga och oväntade händelser. Ofta kan det även leda till betydande besparingar då problem som hanteras innan de uppstår sällan får chansen att eskalera. Ett typiskt exempel är när man i samband med företagets expansion förbiser att säkerställa att framtida intressen regleras i ett aktieägaravtal, med följd att företaget tar en riktning som inte är helt i enlighet med den ursprungliga ambitionen.

Andra situationer då man som företagare har stor nytta av en jurist är när man är osäker på vad som gäller i ett skattemässigt hänseende. För dessa frågor kan nämligen resultera i betydande merkostnader. Samma gäller förstås när man inte spenderat tillräckligt med tid på att ordna bra villkor och avtalsgrunder som är lämpliga i förhållande till den sorts verksamhet man bedriver. Dessa kan i många fall göra att man på ett smidigt sätt skyddar sina intressen såväl i förhållande till sina kunder som andra företag.

Att göra juridiken till en konkret del av sin företagsverksamhet är en investering som i princip alltid lönar sig. Även om det kan innebära en viss merkostnad att på ett juridiskt plan se över verksamheten, så är det samtidigt en garanti för att man ska slippa drabbas av betydande kostnader till följd av juridiska oklarheter. Att hamna i en rättstvist kan nämligen leda till oanat höga utgifter som i många fall helt hade kunnat undvikas med hjälp av lite planering.

Varför bör man kontakta en jurist?

Det finns ett gammalt påstående som säger att juristen uppgift är att se till att saker och ting fortlöper så smidigt som möjligt. Och om man accepterar detta så blir juridiken samtidigt ett sorts smörjmedel som gör att allt fungerar som det ska. Men vad detta innebär är att det är viktigt att så tidigt som möjligt göra en jurist till en del av ens vardag. Det betyder så klart inte att man måste ha regelbunden kontakt med jurister, utan att man med viss regelbundenhet bör se till att en jurist ser över de väsentliga delarna av såväl ens privatliv som ens företagsverksamhet.

Alltför många har på egen hand fått uppleva att en jurists möjlighet att hjälpa försämras i takt med att man avvaktar. När ett problem väl har uppstått så får man nämligen avsevärt mycket färre valmöjligheter. Och det som en gång i tiden hade kunna hanteras snabbt och smidigt kan snabbt förvandlas till en omfattande rättsprocess.

Därför bör man kontakta en jurist för att reda ut eventuella frågetecken, och för att vara säker på att man har bäddat för såväl väntade som oväntade situationer. I många fall lönar det sig definitivt att redan i förväg veta vad man har att förvänta.

http://www.adamsteen.se/
Previous articleÖver 1100 höjdmeter skate
Next articleSläpper taget

Related Articles

Sånär på 36 kilometer

Tjena! Kolla in min senaste vlogg och prenumerera på kanalen tack. Idag har jag slitit mig igenom veckans tredje och det sista löppasset innan Lidingöloppet. Nu...

Styrka och stakning

Återigen långärmat och långa tights. Vi går mot mörka tider.. Tjena! Det har tränats idag igen. Var så säkra på det. Denna gång så började...

Ytbehandling

  Hej kära bloggläsare! Ett ämne som i alla fall jag tror inte så många har koll på är förgyllning och förzinkning av olika typer av material eller...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

698FansLike
3,527FollowersFollow
853FollowersFollow
375SubscribersSubscribe