Luftfuktare

Luftfuktare borde vara en viktig del av din vinterrutin. Vintern är en tid då de flesta människor är inomhus oftare än under sommaren, och den tid då luftfuktigheten sjunker dramatiskt. Denna brist på frisk luft och ökad exponering för torr luft kan leda till många hälsoproblem, inklusive problem med andningsvägarna som allergier eller astma. En luftfuktare hjälper till genom att öka luftfuktigheten i ditt hem. Den ökade fuktigheten kan även lindra andra symtom som är relaterade till torr luft, såsom till exempel irriterad hårbotten eller torr hud. Läs mer nedan om 6 anledningar till varför det är värt att investera i en luftfuktare denna vintersäsong!

1. Förbättrad sömnkvalitet

Torr luft kan leda till att dina näsvägar och din hals känns torr, vilket gör att du kan få en ihållande, irriterande hosta eller ofta nyser på natten. Detta kan göra det svårt att somna, och den dåliga sömnkvaliteten gör att du känner dig trött under dagen. Att använda en luftfuktare i sovrummet över natten är ett utmärkt sätt att förhindra detta från att påverka din vardag under vinterhalvåret.

2. Minska astma- och allergibesvär

Torr vinterluft kan också leda till att din astma eller allergi blir värre. En luftfuktare hjälper till genom att tillföra fukt till luften, vilket återfuktar både din hud och dina ögon. Detta kan minska irritation och obehag när man andas in kall, torr luft under dagen, och som på sikt också kan göra dig mer mottaglig för symptom av astma eller allergi.

3. Minska risk för luftburna sjukdomar

Luftfuktare bidrar till att minska risken för luftburna sjukdomar som t ex influensa genom att öka luftfuktigheten. När denna ökar så har man sett att det kan minska spridning av bakterier och virus.

Dessutom undertrycker tillförsel av fukt till luften naturligt dammkvalster. Dessa små varelser är kända för att orsaka allergier och irritation. Med högre luftfuktighet får kvalster svårare att sprida sig.

4. Växter och djur mår bättre av hög luftfuktighet

Växter och djur gynnas också av hög luftfuktighet på vintern. Den ökade fuktigheten i luften bidrar till att förhindra att de torkar ut under dagen, då de normalt förlorar det mesta av sitt vatten genom avdunstning.

Detta kan hjälpa dina krukväxter att hålla sig gröna året runt, samtidigt som dina husdjur håller sig friskare av samma anledning som vi människor gör det – nämligen genom att befinna sig i den luftfuktighet vi egentligen trivs bäst i.

5. Håll hud och hår återfuktat

Torr vinterluft kan också få huden att torka ut, vilket gör att den känns stram och obekväm. Vår kropp är egentligen gjord för att leva i en luftfuktighet på 40-60%, och vintertid så går denna ned till så lågt som 10%. Detta är ännu vanligare i hus och lägenheter med kaminer eller öppen spis, då eld helt och hållet tar bort fukten ur luften.

Luftfuktare hjälper till genom att tillföra fukt till luften, vilket i förlängningen återfuktar din hud och ditt hår. Detta kan också förhindra att huden blir fjällig, och att man minskar risken till att utveckla mjäll.

6. Få ett väldoftande hem

Slutligen kan en luftfuktare ge ditt hem en extra doftande boost under vintern. Genom att tillföra dofter eller eteriska oljor i vattnet så kan du få ett väldoftande hem. När luftfuktigheten ökar i hemmet så gör det också lättare för doften att sprida sig.

Detta är bara några skäl till varför en luftfuktare är viktig under vintern och kommer att hjälpa till att göra den mer uthärdlig! Detta behöver inte vara svårt, men att veta vad som kan hända om luften blir för torr är till hjälp för att bestämma om det är värt att införskaffa en luftfuktare eller ej. Läs mer på luftfuktare.se, som listar och jämför olika luftfuktare. 

Previous articleTres horas
Next article3 x (5-3-2’) löpband

Related Articles

90 min stak-skate

90 minuter 22,3 kilometer Bara lugn åkning. Mestadels stakning, men med lite tjuvskejt i några uppförsbackar. Samma tråkiga tvärnitsföre som igår. Sämsta känslan i kroppen på...

Tillbaka i spåren

Hej på er! Mycket turer fram och tillbaka för min del de senaste dagarna. Ni kan läsa några inlägg från min andra blogg som redogör...

En fin femmil

Tre timmar - 51,6 kilometer stakning fick avrunda denna vecka som landade på 231,9 kilometer och 15,25 timmar enligt min Garmin 945. En bra...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

698FansLike
3,527FollowersFollow
853FollowersFollow
375SubscribersSubscribe