Boxning är som vida känt en kampsport där två personer möts i en ring för att utdela slag tills ena personen antingen vinner baserat på poäng eller en så kallad tekniskt knock-out eller knock-out. Men boxning är också en av de mest effektiva träningsformerna vi känner till.
Det råder delade meningar och var boxning härstammar ifrån. Många menar på att dagens boxning härstammar från antika Grekland. Samtidigt finns det bevis på att kampsporter med knytnävarna har funnits i del flesta antika kulturerna i historien, från den indiska subkontinenten till antika Egypten. Boxning är med andra ord en av de äldsta sporterna vi känner till och än idag är det omåttligt populärt i världens alla hörn.
Förutom att vara en intensiv kontaktsport är boxning även en utmärkt träningsform för alla, oavsett ålder, kön och fysisk form. Det är en unik träningsform som aktiverar hela kroppen och som erbjuder både konditions- och styrketräning samt mentala övningar, vilket jag och mina vänner på boxas.se tänkte ta en närmare titt på idag.
Boxning är både fysisk och mental träning
Den främsta anledning till att boxning har blivit en så populär sport är för att det är oerhört krävande att boxas. Världens bästa proffsboxare är kända för sin enorma styrka och uthållighet samt deras förmåga att under rond efter rond ta emot slag på överkropp och huvud. Slag som i de flesta fall hade sänkt en otränad person till marken.
Även om du inte planerar att börja boxas på proffsnivå kan du också dra nytta av den fysiska och mentala träning som boxning erbjuder. Boxningsträning innefattar ofta renodlad styrketräning, konditionsträning – såsom hopprep – samt en kombination av de två då man antingen slåss med en boxningssäck eller mot en annan person.
Boxning är även till stor del mentalt då det dels är skrämmande att ta emot slag från en annan person (även om man har skydd och mitsar) och dels är en mycket tung träningsform som kräver att du pushar dig till nya fysiska gränser.
Det är idag vanligt att amatörer får sparras med varandra för att testa sina förmågor. När man sparras så möter man en annan boxare i en riktigt boxningsring, fast med skydd och specifika regler på vad som är tillåtet. Målet med sparring är inte nödvändigtvis att man ska bli bättre på att slåss och definitivt inte att man ska “knocka” den andra boxaren. Sparringen är snarare ett sätt att få kombinera de olika delarna av boxning samtidigt som man får visa vad man går för.
Idag finns det också ett nytt etablerat koncept som kallas boxercise (en kombination av engelskans boxing och exercise). Det är en träningsform som utförs i par där ena personen håller i mitsar som den andra boxas på innan man byter av.
Undvik skador med rätt utrustning
Även om du inte sparras eller planerar att möta en annan boxare i ringen är det viktigt att du använder rätt utrustning så att du inte skadar dig. Kvalitativa handskar, boxningssäck och skydd ska alltid användas, även inom boxercise och när man boxas med en slagsäck eller speedball. Risken är annars hög att du skadar allt från händer, fingrar till lederna i armarna.
Ska du dessutom kombinera din boxningsträning med sparkar behöver du vara extra försiktig då skaderisken ökar markant. Att sparka på en fylld boxningssäck utsätter dina ben för stor påfrestning varför du behöver ha bra styrka i benen, alternativt använda benskydd.
Behöver du köpa ny boxningsutrustning kan jag rekommenderar att du följer länken högst upp i artikeln där du kan hitta alla de senaste boxningsutrustningen från ledande återförsäljare.
OBS! Av uppenbara anledningar måste du vara ännu försiktigare om du ska sparras eller gå upp i ringen. Se till att du alltid har regelrätta boxningsskor, handskar, tandskydd och hjälmar, framför allt om du ska möta en annan boxare i en officiell match då du inte kommer tillåtas boxas med fel utrustning.