En titt på eliten

Det är alltid roligt att ta en titt på hur det går för de allra bästa längdskidåkarna. Just nu är vi mitt uppe i världscupen och alldeles strax drar världsmästerskapen i Seefeld i Österrike igång. Som vanligt finns det flera medaljhopp och de svenska damåkarna är storfavoriter i både spriten och intervallerna. Herrarna har haft en ganska tung säsong, men förhoppningsvis kan de visa musklerna i kommande tävlingar och plocka hem i alla fall en eller två medaljer.
Damernas dominans
Hittills i världscupen har de svenska damerna presterat oerhört bra. Det finns två svenskor med på topp 3 i sprintcupen. Stina Nilsson leder med 426 poäng och Maja Dahlqvist ligger på en tredjeplats med 340 poäng. I mitten jagar norskan Maiken Caspersen Falla. I den sammanlagda världscupen ligger Stina och Ebba Anderson bäst till på en sjunde och åttonde plats, medan Charlotte Kalla kommer in först på en elfte plats.
(”Racing Rocks! 2013” (CC BY 2.0) av Christine Blok.)
Man har sett en stor dominans på damsidan de senaste åren. Hittills under säsongen har tjejerna tagit storslagna 6 guld, 11 silver och 7 brons. Kombinerar man den statistiken med alla betting tips och nyhetsrapporteringar är det de svenska damerna som har oddsen på sin sida inför kommande VM (Charlotte Kalla 9.00 i skiathlon, Ebba Andersson 9,00 i skiathlon, Maja Dahlqvist 3.50 i Sprinten och Stina Nilsson 1.50 i sprint).
Herrarnas kamp
För herrarna går det däremot trögare. De har endast lyckats ta en medalj i år och det var ett brons i 15 kilometer klassiskt i Ruka, i Finland. Det var Calle Halfvarsson som, efter en riktigt tung säsong, äntligen fick kliva upp på pallen. För honom har kroppen och huvudet inte varit på samma bana och han hade ett tufft OS förra året. Då tvingades han bryta två tävlingar, vilket är något som ingen professionell skidåkare vill göra, men kroppen sa helt enkelt ifrån. Halfvarsson ligger på en nionde plats i den sammanlagda världscupen och poängmässigt långt bakom ledande Johannes Høsflot Klæbo. I nationscupen ser det bättre ut för de svenska herrarna som ligger på en fjärdeplats. De är förhandsfavoriter i VM-stafetten samt i de sista världscupstävlingarna i Norge och Kanada i slutet av mars.
Inspirationen
Det råder skidfeber över hela Sverige, som i år arrangerar hela två världsmästerskap. Dels fick vi alpina VM som i skrivande stund hålls i Åre och skidskytte-VM som kommer att hållas i Östersund i mars. Bara för att man gillar att åka skidor behöver inte det betyda att man tycker om att titta på skidor, eller vice versa. Men med så många världsmästerskap på gång kan man inte låta bli att titta på i alla fall en eller två tävlingar. Att se eliten åka kan även sporra en att vilja bli ännu bättre och man kan få en bra inblick i vilka tekniker som används i olika snöförhållanden och temperaturer.
(”The Nordic Skiing Battlefield” (CC BY 2.0) av 5518 Designs.)
Och det råder ingen brist på förebilder inom svensk skidsport, vare sig på herr- eller damsidan. Det finns flera hungriga juniorer, och seniorer, som väntar på chansen att visa vad de går för.
https://adamsteen.se/

Related Articles

ICA-Loppet 2024

Här kommer en vlogg med bland annat löptävlingen ICA-loppet, träning med min bror Jonatan, inslag av Alfons, häng i sommarstugan och MYCKET MER! _____ Bli medlem i...

10 mil cykel – det skulle ju inte regna!

Hej! Det finns en VLOGG ute för medlemmar nu. Släpps imorgon tisdag 16:30 som vanligt, för övriga. På eftermiddagen åkte jag och Alfons hem från sommarstugan....

MTB + löpning + hopp

Tjena! Det har ju faktiskt tränats några timmar idag igen. Först fick jag låna ihop utrustning och cykel för att kunna åka mountainbike tillsammans med...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here