Rotavdrag för installation av värmepumpar

 I vårt nordiska klimat är en värmepump ofta svaret mot kylan som drabbar oss stora delar av året. Därför är det viktigt att välja en värmepump av hög kvalitet, framtagen för att stå pall mot svåra vintrar med låga temperaturer. Även om det kan uppfattas som en dyr engångskostnad att installera en värmepump, är det tveklöst en investering för framtiden, eftersom du sparar in på löpande energikostnader, samtidigt som du gör en miljömässig insats.

 

Dra nytta av ROT avdraget när du slår till på värmepump

 

Dessutom har du möjlighet att dra nytta av ROT avdrag när du köper värmepump, vilket gör att kostnaden inte blir så pass hög som den kan ha framstått som till en början. Har du redan en värmepump och behöver byta ut den, ingår den kostnaden även inom ramen för ROT avdrag.

 

Installation ingår ofta vid köp av värmepump

 

När det kommer till luftvärmepumpar säljs dessa nästan alltid tillsammans med installationer. Det beror på att lagen – eller F-gasförordningen för att vara exakt – säger att i stort sett alla luft-luftvärmepumpar ska installeras av en auktoriserad installatör. Anledningen är att installationen är ett mycket riskfyllt arbete, eftersom ledningar ofta dras med köldmedium, vilket kräver en specialist. En luftvärmepump består av en utomhus- respektive inomhusdel, som fungerar genom att luft utifrån värms upp inuti ditt hem

 

Luft-luftvärmepump – den vanligaste värmepumpen för ROT avdrag

 

Luft-luftvärmepumpar är den vanligaste typen av värmepump i Sverige. Därmed finns ett enkelt tillvägagångssätt för dig som kund när du använder ROT vid installationer av värmepumpar. En standardinstallation av luftvärme med pump brukar ta omkring fem timmar, beroende på om det finns speciella omständigheter kring ditt boende, som eventuellt försvårar arbetet. Dessa fall är dock relativt ovanliga och en standardinstallation gäller för de allra flesta värmepumparna. 

 

ROT avdrag gäller för själva installationen av din värmepump

 

ROT avdrag för installation av värmepumpar innebär ett avdrag på 30 procent av kostnaden för själva arbetet (installation av vattenvärmepump utgör 35 procent av den totala kostnaden). Men eftersom installationen ofta ingår med köpet av själva värmepumpen, är det lätt att räkna på totalen.

 

Schablon gör det enkelt för dig som kund

 

På grund av den stora efterfrågan på värmepumpar i Sverige ingick branschen och Skatteverket tidigt i en överenskommelse, där en schablon fastställdes vid ROT avdrag. Detta för att göra det så enkelt som möjligt för den som köper värmepump, då det gynnar miljön och samhället i övrigt. Enligt schablonen utgör installationer av luftvärmepump, luft/vattenvärmepump, luft/luftvärmepump och frånluftvärmepump, 30 procent av den totala kostnaden. Det innebär alltså att 30 procent kan dras av på 30 procent av totalsumman.

 

Prisexempel med ROT avdrag efter schablon

 

Om den totala kostnaden för att installera värmepump är 40 000 kronor, fastslår schablonen en arbetskostnad på 30 procent, vilket är 12 000 kronor. Med ett ROT avdrag på 30 procent kan du som kund då dra av 3600 kronor. Nästan 10 procent, helt enkelt, vilket är en väsentlig summa i sammanhanget. 

Källa: Ekvt.se samt skatteverket.se


https://adamsteen.se/
Previous articleTränings-come-f*cking-back!!!
Next articleCykelpojken

Related Articles

Löpband / Skierg / Explo

Hej! Då jag har Alfons hos mig fick jag anpassa träningen därefter. Jag körde en tvådelad konditionsvariant idag. Först blev det löpband i 30 minuter utan...

Skate och Vasalopps-frågorna

Tjena! Har betat av veckans sista pass idag. Var inte alltför sliten efter gårdagens tur längs Vasaloppets bansträckning. Enligt planen så körde jag två timmar skate...

Åkt Vasaloppet idag

Hej. Då har vi betat av årets trevligaste träningspass: Vasaloppet från start till mål. Jag och Jone körde hela och den gode Ulf Nordström var...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here