Snus och träning

Även om att snusa är snäppet bättre än att röka, så är det inte särskilt bra för dig som tränar. Vill du maximera dina träningsresultat är det värt att ta en närmare titt på vad snus faktiskt gör med kroppen. Snus är en tobaksprodukt som innehåller nikotin, vilket påverkar både kroppens fysiologiska processer och det mentala fokuset under träning. Det kan ha negativa effekter på prestationsförmågan och hälsan. Vill du minska dessa risker kan vitt snus vara ett alternativ eller att du överväger att sluta helt.

Hur påverkar snus kroppen?

Snus innehåller nikotin, som är en beroendeframkallande substans och verkar på nervsystemet genom att öka frisättningen av adrenalin och dopamin. Denna effekt kan kortsiktigt upplevas som stimulerande, men på lång sikt leder det ofta till högt blodtryck, ökad hjärtfrekvens och stress på hjärt- och kärlsystemet. Högt blodtryck ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket är något att tänka på för dig som tränar för att förbättra din hälsa. Dessutom gör snus blodkärlen mindre elastiska och hindrar därmed ett effektivt blodflöde, vilket kan försämra syreupptagningsförmågan – en central del av att kunna prestera väl vid fysisk ansträngning.

Snus och syreupptagning

För många idrottare är en god syreupptagningsförmåga avgörande för att orka hålla en hög intensitet under längre träningspass. Nikotinens effekter på hjärtat och blodkärlen försämrar kroppens kapacitet att tillföra syre till musklerna, vilket kan göra att man blir trött snabbare och inte orkar träna på samma nivå. När syretillförseln till musklerna minskar, produceras mjölksyra snabbare, vilket resulterar i att musklerna lättare ”surnar till” och blir trötta.

Snusets inverkan på muskeltillväxt och återhämtning

En annan viktig aspekt av träning är återhämtningen, då kroppen bygger upp sig och anpassar sig efter de påfrestningar den utsatts för. Nikotin är känt för att störa kroppens naturliga återhämtningsprocesser, särskilt genom att minska blodflödet till musklerna. Minskad blodcirkulation kan påverka kroppens förmåga att transportera näringsämnen och syre till de arbetande musklerna, vilket är nödvändigt för att musklerna ska återhämta sig och växa.

Vitt snus som alternativ?

För den som inte är redo att sluta helt kan vitt snus vara ett steg i rätt riktning. Vitt snus innehåller fortfarande nikotin men saknar många av de skadliga ämnen som finns i traditionellt snus, såsom tobak. Medan det fortfarande kan påverka kroppen på samma sätt som vanligt snus när det gäller hjärtfrekvens och blodtryck, är vitt snus i regel mindre skadligt för tandkött och tänder. Det innebär en viss förbättring, även om de negativa effekterna på träningsprestation och syreupptagningsförmåga kvarstår eftersom nikotinet är kvar.

Varför det kan vara bra att sluta helt

Det bästa valet för en seriös idrottare eller den som vill maximera sin hälsa är ändå att överväga att sluta med snus helt. När kroppen inte längre belastas av nikotin kan blodtrycket stabiliseras och syreupptagningsförmågan förbättras, vilket gynnar både uthållighet och prestationsförmåga. Dessutom slipper kroppen återhämta sig från nikotinets effekter, vilket ofta leder till bättre sömn och snabbare återhämtning efter träning. För att lyckas sluta kan olika strategier hjälpa, såsom att sätta upp tydliga mål och fokusera på de positiva hälsoeffekterna.

Related Articles

GALEN Storytime och SÖNDERSLAGET(?!) öga!

Hej! Vi kör en sista vlogg som släpps för alla direkt på söndagen. Därefter återgår jag till det vanliga schemat! Här får ni en fullsmetad vlogg...

Sjuka scener i Bergebo ikväll (natt)!

Ser rätt sugen ut va?! Tjena! Fortsätt pumpa min senaste vlogg tack! Efter några pass med träning i dagsljus var idag ordningen återställd igen. Allt blev försenat som vanligt....

Niondeplats Mellandagsloppet – vlogg ute direkt

  Tjena! Jag släpper veckans vlogg direkt, redan nu på lördagen. Den hittar ni här:   Här får ni se bilder från loppet, ingående analyser och MYCKET MER!...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here