Tävlingsdagens viktigaste!

När man ska ta tävla oavsett sport finns det några saker som är viktiga att ha i åtanke. Beroende på sport kan man förbereda sig på olika sätt men det mentala är alltid lika viktigt oavsett gren. Inom skidor är det en självklarhet att ha rätt vallning på skidorna beroende på temperatur och väder, rätt uppvärmning på tävlingsdag är även det väldigt viktigt. Vi tänkte här kika på några fler punkter som vi ser som viktigast inför starten.

Ökat intresse för vintersport
Det är inte bara i tävlingsväg som intresset för Vintersport har ökat. Många fler tittar nu på svenskarnas framgångar i de snödominerade sporterna, kanske är det en anledning till det ökade intresset? När det går bra vill ju allt fler prova på själva, och skidor är en klassisk svensk gren. Gunde Svan satte ton redan i tidiga dagar där han var en som förespråkade rätt inställning. Fler tar sig till fjällen för utförsåkning och Vasaloppet lockar kombatanter av alla sorter. Ett typexempel på ökningen av intresset är att fler lopp sänds på annat håll än klassiska SVT, nu går det bra att hitta vinstersporttävlingar på streamtjänster som sänder över internet. Man kan även se en ökning hos de som försöker spå vinnare, med en hel sektion bara för odds på backhoppning har bet365 försökt fånga intresset. Inte illa för en sport som endast går att utöva under vintern. Profesionella backhoppre, alpinåkare och längdskidsåkare har alla en sak gemensamt, nämligen en riktigt bra mental förberedelse.

Mental Förbedelse
Att vara förberedd på sin uppgift mentalt är en fundamental del av att bli en vinnare. Oavsett sport måste man hålla ett mindset som passar ens tävlingsform, olika personer behöver olika typer av mindset men oftast är det sig likt. Något som många stjärnor gör är att visualisera sig själva i ett vinnande scenario tiden före tävlingen. Det handlar om att förbereda kroppen och hjärnan för att ge sitt max, eftersom längdskidstävlingar ofta är utdragna måste man vara förberedd för att hålla ut hela sträckan. Ofta är det en detalj som skiljer proffsen från amatörerna, proffsen är mentalt förberedda att ge sitt allt i varje scenario, även på träning. Men allra viktigast är det på tävlingsdagen, det är då det gäller.


Källa: Pexels

Rätt kost
Inför en tävling måste man äta rätt, se till att ha lite mat i magen från dagarna innan så kroppen har något att jobba med. Långsam energiutsöndring kan vara bra beroende på hur man anpassat sin kropp, många som tävlar har funktionärer som hjälper under loppets gång med snabb energi ofta i rinnande form. Det kan vara bra att få ett litet energitillskott innan en stundande slutspurt. Det finns många guider som behandlar kost, till exempel SISUs för den som är intresserad att läsa.

Förberedelse innan tävlingen
Egentligen är det allra viktigaste inte vad man gör på samma dag som tävlingen äger rum, utan vad man gör under all tid innan. Träning på det man vill bli bra på är det som gör framstegen och ger en de bästa förutsättningarna för att vinna, inget proffs har blivit så bra som de blivit av att bara tävla. Träningarna mellan tävlingarna är där utvecklingen sker, där man kan jobba med sina svaga men även starka sidor. På tävlingsdagen ska det kännas att kroppen är redo för utmaningen, det enda som ska behövas är en bra uppvärmning där man får blodet att flöda utan att ta för mycket energi, musklerna ska bli varma inför tävlingen för att man ska kunna få ut allt från start.

Related Articles

TÄVLINGSPREMIÄR för säsongen 2024/2025!

 Hej på er! Nu är äntligen tävlingspremiären avklarad för denna säsong! Jag och min bror Jonatan var under lördagen till Norberg för att delta i...

Vape eller cigaretter – vad är det bättre alternativet när man tränar hårt?

Att välja mellan att röka och använda vape är en diskussion som har blivit allt mer relevant, särskilt bland dem som tränar regelbundet. För...

Snus och träning

Även om att snusa är snäppet bättre än att röka, så är det inte särskilt bra för dig som tränar. Vill du maximera dina...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here