Träningssammanfattning för året 2018-2019

 

Igår så fick jag ett par nya Hoka One One Evo Carbon Rocket, ska bli spännande att testa dessa skönheter! Tanken är att dessa ska användas på asfalt och endast tävling. Vi svängde förbi ”The Running Company” ute i Hosjö, Falun igår efter påsklunchen i Staberg. Ett bra initiativ av Erik Desmeules som är mannen bakom Hoka i Sverige.
Säsongen 2018-2019 i träning:
Idag är sista dagen på detta träningsår och eftersom att jag ska vila idag så kan jag sammanfatta redan idag. Planen var att gå ner lite i träniignsmängd, men att samtidigt behålla och kanske även öka det högintensivt arbetet en aning. Tycker jag lyckades rätt bra med det och känner mig inte sämre än tidigare år, snarare bättre. Men sen är det ju små marginaler i skidåkningen när det kommer till tävlingar och då även det materiella. Planen framöver är att fortsätta försöka optimera träningen, dra ner lite ytterligare på mängden och fortsätta jobba med att få till bra pass istället för bara timmar.
Detta träningsår landade på 589 timmar prick. Det minsta jag haft på säkert tio års tid. Tur då att timmarna inte är allt. Dessa 589 timmar är fördelade på:
AI: 439,40
AII: 10,15
AIII: 73,29
Tävlingstid (AIII+): 35,26 
Styrka: 30,10
Såhär har de senaste åren sett ut träning:
2012-2013: 598,02 h – 13% A3< – 5% styrka
2013-2014: 656,12 h – 11% A3< – 6% styrka
2014-2015: 658,28 h – 11% A3< – 4% styrka
2015-2016: 627,14 h – 12% A3< – 4% styrka
2016-2017: 706,01 h – 14% A3< – 4% styrka
2017-2018: 620,45 h – 13% A3< – 5% styrka 
2018-2019: 589,00 h – 18% A3< – 5% styrka 
Tanken inför kommande träningsår är att jag ska sikta på cirka 500 timmar, tillåta mig själv att ha två vilodagar i veckan istället för en. Allt för att försöka vara bättre återhämtad inför passen då totalbelastningen runt om sliter. Jag ska försöka fortsätta jobba med att hitta en bättre teknik i stakningen också. Tror inte att jag kommer bli sämre av att ”bara” träna 500 timmar, det gäller att försöka fylla dom med bra grejer bara.
Löpningen är något jag vill försöka fokusera på att bli bra på i sommar. Jag kanske slänger in lite cykelpass någon gång för att få till lite mängd, sedan blir det ju givetvis rullskidor och SkiErg. Är väldigt glad över att jag har min SkiErg som gör att jag på ett snabbt och effektivt sätt kan få till riktigt bra pass som är väldigt nära stakningen när det kommer till rörelsemönster.
Styrka kommer jag fortsätta med, det blir en del skivstång med basövningar och sedan TRX-band. Tror det är viktigt att vara allmänt stark, men utan att överdriva.
Kommer troligen försöka få till 14 dagarsblock, precis som under förra året. Där den ena veckan är mer stakbetonad och den andra mer allmän.
Här nedan har ni lite osorterade tankar som jag plitat ner i min iPhones anteckningar:
Stakvecka:
– 3 h – 50 km – kan vara ett ”Vasapass” och då ta bort ett intervallpass
– 60-75 min tröskel med impulser
– Intervall backe, kanske skierg
– Intervall platt, kanske skierg
– Lugnt pass?
Normalvecka:
– 3 h löp – 30 km
– Styrka 1 pass (basövningar+chins+trx(3×4 övn)+spurter)? + TRX (3×4övn) ett pass + 1 pass löpband + lite basövningar + Ev TRX
– Löpintervall backe, band, eller elghufs
– Stakintervaller eller skierg
– Lugnt pass?
Få med:
– Impulser
– Stegring av något slag?
– Periodisering?
– Plan?
– Två st tvåveckorsblock, där en är hårdare och en lugnare?
– Styrka? Trx + basövningar + chins (fixa stång hemma?)
Något i den stilen. Sen får vi se hur utfallet blir. Men jag tänker att jag har en liten grovplan och sedan tränar jag efter känsla och lust. Det viktiga är ändå att det blir av någon form av träning och att jag inte är rädd för att bli trött emellanåt!
Under kommande dagar så tänker jag eventuellt komma med en liten sammanfattning av tävlingssäsongen också.
https://adamsteen.se/

Related Articles

Trösthandlar och springer ett MARATON!

Till följd av det ständigt katastrofala väderläget här i Svea rike så har jag blivit tvungen att dra till med en rejäl psykbeställning för att jag...

72 kilometer löpning på två dagar

Sedan sent igår kväll finns en ny VLOGG ute för medlemmar. In och stötta mig genom att bli medlem för 29 kronor per månad. Idag...

Springer ett maraton, i skogen

Tjena! Veckans sista pass är avklarat. En vecka som landade på stabila 24 timmar och 5 minuter. Idag blev det ännu ett längre löppass i skogen,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here