Vem tjänar på Total-SM?

Hittade en bra artikel av Kjell-Erik Kristiansson på sweski.com:

Längd-SM den här veckan i Östersund är åter en del av total-SM.
Men vem vinner på total-SM? Jag påstår att längdåkningen hjälper andra, okända sporter att få TV-tid och själv förlorar på det hela…

Igår var det ett möte mellan elitklubbarna i Sverige och skidförbundet. Elitklubbarna är inte nöjda med att längdåkningen skall vara någon slags ”sponsor” för sporter som curling, inomhussurfing, scootercorss och annat för att dessa skall få mer TV-tid.
Det gör att många potensiella SM-arrangörer inte kan få tävlingarna och skapa den stämning som vi vet skulle kunna frambringas i orter som Piteå, Gällivare, Åsarna, Hudiksvall och flera andra.
Argumentet för att gå med i total-SM var att längdåkningen skulle få mer TV-tid.
Men så har inte alls skett.
I onsdags satt jag hemma för att följa skiathlon-tävlingarna. Inte någonstans hittade jag en livebild att tillgå. Inte hittade jag något speakerljud på nätet eller några bilder på arrangörens hemsida.
Räddningen blev radiosportens webkanal, som turligt nog sände båda tävlingarna direkt.
Nu sänder SVT endast två dagar direkt, vilket jag tycker är åt helvete för lite. Skidförbundet måste kunna sälja längdåkningen – kanske vår folkkäraste sport – till TV utan att behöva stödja sig på idrotter som folk inte ens vet att dom finns i Sverige…
Och varför har SVT ensamrätten? I dagens mediasamhälle ser inget längre ut som för tio-tjugo år sedan. Om man inte får en TV-kanal att sända kan man idag för billiga pengar nå ut till folket genom nätet, mobiltelefoner och liknande med lite nytänkande.
Jag jobbar med många olika sportarter och här ligger skidsporten flera år efter en sport som t ex orientering. Själv sitter jag som speaker på heltid lite i glashus här, men jag vet vad jag snackar om.
Jag skickade tidigare i höst ett erbjudande till skidförbundet om kvalitetssäkring av ljud, speakertjänst, internätsändningar och liverapportering från alla deras viktigaste tävlingar. På den förfrågan har jag inte ens fått ett svar… Det tycker jag är konstigt, jag har trots allt varit med och arrangerat över 400 världscuptävlingar, 8 olika OS och över 40 olika VM, samt ett oräkneligt antal nationella mästerskap.
Då hade jag åtminstone förväntat mig ett svar.
Nu är jag chef för gruppen som söker skid-NM i Norge 2014. Vi har – som säkert några hört om – också tänkt söka skid-SM tillsammans med NM. Det är en helt ny idé, som medialt skulle ge SM-veckan ett stort lyft.
Tänk dig duellerna Northug-Hellner, Bjørgen-Kalla och flera andra bara tre veckor före OS i Sotchi. Dessutom med stadion i Norge och banan i Sverige. Två kungar på läktaren och direktsändning i två olika länder.
För direktsändning från alla loppen lovar vi. I Norge är det otänkligt med något annat.
Jag tror faktisk vi skulle kunna få ut speakerljudet på nätet också…

https://adamsteen.se/
Previous articleSkidskola
Next articleFin dag

Related Articles

Team psyk™ åker Vasaloppet (en vecka för tidigt?!)

Det årliga passet längs Vasaloppsspåret avklarat, nu är det bara det jobbiga kvar... _____ Bli medlem i kanalen för att få åtkomst till flera förmåner: https://www.youtube.com/channel/UCn98udtjJg4gK3G4ZXo5X3Q/join  _____ Stöd gärna...

Löpband / Skierg / Explo

Hej! Då jag har Alfons hos mig fick jag anpassa träningen därefter. Jag körde en tvådelad konditionsvariant idag. Först blev det löpband i 30 minuter utan...

Skate och Vasalopps-frågorna

Tjena! Har betat av veckans sista pass idag. Var inte alltför sliten efter gårdagens tur längs Vasaloppets bansträckning. Enligt planen så körde jag två timmar skate...

2 COMMENTS

  1. Men även på skidor är det massor med blåbär, dom flesta har man aldrig hört talas om, det är ju bara typ 2-3 åkare som är kända och i världstoppen. Jag tycker att det är kul att samla massor med idrotter/sporter så här.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here