Dravel först – seriöst om diagonalzoner sen

BloggerImage
Äh, man lagar väl lite mat ibland bara, inget att skryta om, det gör väl alla?!
Tjenare mina kamrater. 
Allmänt babbel om träning, livet och trötthet
Det är fredag här hos mig idag! Fredag i den meningen att jag jobbar sista dagen denna veckan, därefter kliver jag på ledighet tills på söndag. Imorgon åker jag upp till Idre Fjäll för att få åka lite skidor, samt tävla 15 km skate på söndagen. Blir kanon att slippa detta pissväder, 7-8 plus nu och regntungt. 
Efter denna veckan är det ytterligare några fulla arbetsveckor till jullov, men det ska nog gå bra. Jag får se fram emot färre timmar i träningsplaneringen. Det blir skönt. Dock så måste jag försöka öka intensiteten i vissa pass, för att rent mentalt ”vänja” mig med mjölksyran och på så vis bygga lite form framöver. 
Jag är rätt trött idag med. Fast ändå inte okontrollerat, konstigt nog. Sover ju typ bara 5-6 timmar per natt. Hade gärna sovit drygt åtta. Jag tränar rätt hårda pass och jag jobbar drygt sex timmar per dag. Sjukt ändå vad man klarar av och hur kroppen vänjer sig. Förr så tränade jag mindre, jobbade mycket mindre och sov minst åtta timmar per natt, med varierad dygnsrytm, och jag var ju lika trött även då. Jag trodde ju att jag skulle kunna sova bättre med en strukturerad vardag, men det är fan svårt. Jag har ju alltid varit en kvälls- och nattmänniska också, så det mönstret tror jag är svårt att bryta. Det är nog inprogrammerat i vårat DNA. 
Musklerna är lite slitna idag känner jag. Skakar lätt i armar och ben i vissa positioner, mäktigt. Men det är inte så konstigt efter gårdagens mördarpass. Typiskt mig att bränna allt krut på första passet efter en vilodag, pulsen är hög och det går att mata på. Sen blir resten av veckan en nedförsbacke med lägre och lägre puls, samt sämre känsla. Men så kan det vara. Snart släpper vi upp träningen. 
Idag så tänkte jag köra ett lättare gympass, samt lite jogg. Det räcker så. 
Diagonalzoner och sånt

Hörde i Bruksvallarna att dom kommer testa diagonalzoner på sverigecup-tävlingarna i Boden och Falun. Fick även idag nys om ett rykte att tomtarna som arrangerar långloppet i Mora i mitten av januari ska testa på det här med diagonalzoner. 
Vad fan är det frågan om? Visst, alla vi som läser bloggen ska ju såklart åka Skistarts långlopp i Långberget, men ändå. Visst att dom testar sådana här zoner i traditionella lopp och tävlingar. Även maxlängder på stavar. Men i långlopp? Det tycker jag inte är okej. Varför vill man försöka sätta stopp för utvecklingen? Jag tror att detta kommer leda till att Ski Classics och kanske långlopp generellt kommer bryta sig loss från FIS. Med det så kommer det bli en än större klyfta och ännu mer som två sporter. Mellan långlopp och traditionell åkning.. Vakna FIS, innan det är försent. Känns som dom gräver sin egen grav. Inom fem år så tror jag att dom tagit bort den klassiska disciplinen i traditionella lopp. Det kommer dock inte vara genomförbart i långlopp, tror jag. 
Det här öppnar dock upp möjligheter för tillverkare. Skulle det inte vara möjligt att på något sätt ta fram skidor, eller material som tillåter någon form av mekaniskt fäste eller liknande, som inte ger någon som helst inverkan på glidet?! För är det möjligt att ha fäste under skidorna, med exakt samma glid som utan, då kommer vi ju såklart att staka med frånskjut och diagonala i en mycket större utsträckning. Vips så är ”problematiken” med stakningen borta! Troligen så finns det väl något i regelverket som inte tillåter detta, men man får väl sätta sig ner och försöka komma fram till en vettigare lösning än förbud och zoner. Det skapar ju bara irritation och andra ”gråzons-lösningar”. Så jag tror på detta med ”mekaniskt fäste”, samt tuffare banor. Då slipper FIS oroa sig över den klassiska tävlingsformen och dess framtid. Annars kommer det inom kort att bli två sporter: 
”FIS-längdåkning för bakåtsträvare”  

”Ski classics, nytänk, för de som vill åka fort”
https://adamsteen.se/

Related Articles

Hur tränar man i en PSYKPERIOD™?!

Herre min skapare vilken galen vecka! - Träning med sällskap - Första stavbrottet på flera år - Träning i alla typer av väder och fören - Sliten och...

Måndagslunk i 4,03-tempo, vurpa och 34h på 9 dagar

Tjena! Medlemmar kan redan nu se den senaste vloggen, bli det du också, eller vänta tills imorgon klockan 16:30! Nu har jag gjort det sista träningspasset...

Sista skidpasset?!

Åh helvete vilken vecka det varit, men nu ser jag ljuset! Dagens träning började med TRX-styrka. Sedan gav jag mig av till Bergebo för att...

2 COMMENTS

  1. Jag tror precis som du att klassisk skidåkning kommer att försvinna från WC inom fem år. Det lär ta längre tid inom långlopp men det kommer nog där också. För oss som jobbar med barn och ungdomar är det bingo! De åker generellt mycket hellre fristil, ingen tråkig fästvallning för föräldrarna att pyssla med, en uppsättning med utrustning och enklare spårpreparering.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here