Fryser du i backen? Dessa 5 gyllene tips hjälper dig att hålla dig varm!

På morgonen kliver du ut ur din lägenhet eller ditt hotell och är varm och skön. Efter de två första löprundorna har cirkulationen kommit igång och kroppen vill bli av med värmen genom att svettas. Tyvärr är det sedan en lång kö vid skidliften och du sitter också stilla en stund i gondolen där det blåser en skön bris. Eftersom din kropp inte längre rör sig så aktivt, saktar blodcirkulationen ner och din kropp kämpar för att hålla igång även i de små kärlen. Du känner det först på händer, fötter, näsa och öron. Och eftersom du har svettats, svalnar du ännu snabbare. Det gick så bra för dig, men nu när du fryser är det mycket svårare att njuta av de vita löpen. Här är 5 viktiga tips för att hålla dig varm i backen i år!

Tips 1. Glöm inte huvudet!

Visste du att du förlorar så mycket som 10 % av din kroppsvärme genom huvudet? Det glöms ofta bort eftersom du tror att en skidhjälm skyddar dig tillräckligt, men bär alltid en tunn hatt under hjälmen.

Sjunker temperaturen under noll? Då är en balaclava ingen lyx. Du kan också välja en buff, ett slags tygslang som du fäster under dina skidglasögon. Detta håller nacken varm, men även kinder, näsa och öron.

Om du fryser och darrar på terrassen även i vårsolen, byt hjälmen mot en tjock hatt innan du sätter dig ner med din drink.

För att undvika frostskador bör du också se till att din dagkräm eller solskyddskräm inte innehåller vatten. Vatten fryser snabbare än fett, så välj en kräm som är rik på fett och glöm inte att skydda dina läppar. Använd den förresten inte bara mot kyla, utan även för att skydda huden mot sol och uttorkning.

Tips 2. Så här får du varma händer.

På toppen av berget kan du ta av dig handskarna och ta en fin bild av utsikten. Eftersom dina händer svettas lite och du inte har något skydd, kyls fingrarna snabbt ner. Snabbt drar du på dig dina varma handskar, men tyvärr har lite kall snö kommit in i dem. Oavsett hur välisolerade dina handskar är och vilka utmärkta fukttransporterande egenskaper de har kan du falla in i den kategori människor för vilka regeln är: en gång kalla händer = permanent kalla händer.

Din livräddare är uppvärmda handskar med uppladdningsbara batterier. Använd den varmaste inställningen för att värma upp handskarna ordentligt. Sedan kan du växla till den mellersta eller lägsta inställningen för att hålla händerna varma och sköna. Beroende på vilken värmeinställning du använder och hur kallt det är ute kan du säga adjö till kalla händer i 2 till 8 timmar. Med en extra uppsättning uppladdningsbara batterier på språng kan du vara säker på att ha varma fingrar hela dagen. Är du klar med skidåkningen? Uppvärmda handskar levereras alltid med en dubbelladdare, på 4 timmar är båda batterierna fullt laddade igen.

Tips 3. Aldrig kalla fötter igen

Eftersom du knappt rör tårna är det svårt att hålla blodcirkulationen i fötterna igång ordentligt. Särskilt om du har en tendens till svettiga fötter kan de snart kännas som isklumpar. Förhindra kalla fötter genom att bära strumpor som inte är för trånga och som transporterar bort fukt bra, t.ex. skidstrumpor av (merino)ull i kombination med nylon för hållbarhet och lycra för elasticitet. Självklart ska dina skid- eller snowboardstövlar sitta bra, men var försiktig så att du inte halkar i dem. Ju tajtare skorna är, desto snabbare stänger du av cirkulationen, vilket leder till kalla fötter.

Du kan också välja en uppvärmd variant av skidstrumporna. Du kan välja mellan uppvärmda skidstrumpor med eller utan fjärrkontroll. De uppladdningsbara batterierna är placerade på strumpornas överdel, men du kan också välja att bära batterierna i fickan med hjälp av en förlängningskabel. Om det skulle behövas byts batteriet på nolltid. Du kan också ha de uppvärmda strumporna i dina vinterkängor under en promenad eller i dina tofflor hemma. Inga fler kalla fötter för dig i år!

Tips 4. Ta väl hand om din förbränningsmotor

Du kan hålla dig varm genom att se till att din förbränningsmotor fungerar ordentligt. Så rör på dig mycket. Vad kan du göra mer? 3 snabba tips:

–           Innan du börjar vintersporta, se till att du redan har tränat lite innan du börjar vintersporta. Musklerna är kroppens viktigaste förbränningsmotor. Även i vila. Och det i sin tur kommer att värma dig.

–           Självklart ska du skämma bort dig själv på semestern med en god croissant au chocolat eller en fylld Weglli. Men ta långsamma kolhydrater till frukost så att kroppen verkligen har något att förbränna under din intensiva vintersportdag. Banan, havregryn och fullkornsbröd till exempel. Under lunch och middag bör du tänka extra mycket på dina proteiner för att stödja din muskeluppbyggnad.

–           Under skidåkning och snowboardåkning förlorar du mycket fukt utan att märka det. Dessutom är den friska bergsluften mycket torrare än luften hemma. Torr luft drar snabbt bort fukt från huden. Kroppens processer, inklusive ämnesomsättningen, fungerar mycket bättre när kroppen är väl återfuktad. Kort sagt, drick mycket!

Tips 5.  Sök värmen

Är det verkligen för kallt för dig? Det är uppenbart, men sök dig till varmare backar. Låt de skuggade pisterna vara åt sidan och håll ett öga på var solen skiner. Välj också några lägre backar. För varje 100 meter uppför backen sjunker temperaturen med upp till 1 grad. Om du till exempel väljer en pist som ligger 500 meter lägre kommer den genast att vara 5 grader varmare.

Däremellan värmer du dig förstås regelbundet i en mysig skidstuga med en kopp varmt te eller en god soppa. Tycker du om en drink? Spara din snaps till efter skidåkningen i en mysig afterski-bar eller drick ditt vin i en trevlig fonduebar. I vilket fall som helst: inomhus. Alkohol gör att blodkärlen vidgas, vilket gör att du tappar värme snabbt.

_____

Den här artikeln har sponsrats av HeatPerformance®, specialister på uppvärmda handskar, strumpor och kläder. Vill du veta mer om orsakerna till kalla händer och fötter? På HeatPerformance.co.uk hittar du massor av information om detta ämne, t.ex. om Raynauds sjukdom, kylskador, hur din ämnesomsättning fungerar och massor av användbara tips för att hålla händer och fötter varma.

Related Articles

Nu är det FÄRDIGJOBBAT!

Ja, hörni. Nu jävlar är det färdigjobbat! Men inte fan hjälper det när vädret ständigt sätter käppar i hjulen för min bränna och mitt...

Sprungit intervaller med Falu BS bandy

Tjena! Det finns en vlogg för medlemmar ute nu, släpps för resten imorgon klockan 16:30. För en tid sedan blev jag kontaktad av en bekant om...

På rull runt Runn

Tjena! Jodå, jag kom ut sist av alla idag igen. Men jag kom åtminstone ut på träning, det är inte alla som gjorde det! Det jag...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here