Hur var Bergebo Skimaraton:

Hej allihop!
Då var årets tredje långlopp avklarat för min del, och placeringarna har bara blivit bättre: 8:a (Grottfallsrundan), 5:a (Norrbärke Skimaraton) och idag 2:a (Bergebo Skimaraton)!
Idag hade jag faktiskt problem att välja skidor, det stod mellan tvåa par. Ett par som gick lite lättare och ett annat som fäste lite bättre. Jag valde dem med bäst glid.
Jag hade ställt ut ett par skidor på startlinjen 1,30 timmar innan start, för att vara säker på att stå i första led, redan då låg det tio par bredvid! 
Dagens bana var tre varv på 13,4 kilometer. När starten gick så fick jag två rejäla släpp, men efter en maximal-insats stakning, så var jag efter cirka hundra meter med i topp. Det var nästan direkt från start en avvaktande åkning, jag kollade bakåt efter två-tre kilometer och såg en lång rad med åkare. Efter den första slingan som var cirka fyra kilometer så kom vi tillbaka till stadion och då kollade jag bakåt igen och kunde se att vi hade decimerats till en klunga på 14-15 personer. 
Efter fem kilometer börjar första stigningen, en halvlätt slakmota med några korta spring/sax-backar. Där så ökades tempot litegrann, av Micke Östberg (tror jag), kollade bakåt på toppen och kunde konstatera att vi var fyra åkare loss där: Jag, Jimmie Johnsson, Daniel ”Grillen” Nordebo och Micke.Ö. Efter denna stigning så blev det lättåkt, det i kombination med att tempot mattades av gjorde så att de flesta från 14-15-mannaklungan kunde komma ikapp igen lagom till varvningen efter 13,4 kilometer. Det var faktiskt så att sista 5-7 kilometrarna per varv var otroligt lättåkta och det var just här som jag märkte vilka OTROLIGT bra skidor jag hade idag (MaPlus, givetvis!), jag behövde inte ödsla mycket kraft med att hänga med på de lättåkta partierna.
Ut på varv två var vi en stor klunga och Johan Eriksson (den snabbe kanotisten) gick faktiskt upp och drog ett tag i början, men tempot var inte alltför hårt. När vi kommer till enda egentliga stigningen efter cirka fem kilometer så går den pånytt-tända Daniel Nordebo (Skid-O-kingen) upp och drar rätt hårt, vi blir ytterligare en kvartett (samma som förra varvet). Men även på detta varv så är det avvaktande körning, dock inte lika  som första varvet. Vilket gör att vi in till varvning inför sista varvet är en klunga på 7-8 åkare.
På varv tre börjar det hända saker, Micke.Ö går upp rätt tidigt och sätter fart, dock så är alla 7-8 åkare kvar ända fram till stigningen vid fem kilometer. Där kör Jimmie och Micke i varsitt spår, jag och Nordebo ligger i varsitt bakom. På detta varv så håller vi farten även efter stigningen, vilket gjorde att det var vi fyra som gjorde upp om segern.
Med sju kilometer kvar så kommer vi ut på en myr, jag trycker på rätt bra och lyckas få en lucka på några meter. Jag kör på några hundra meter i ensam majestät innan de tre grabbarna bakom ansluter. Därefter blir det sällskapsresa en stund innan Jimmie går upp och börjar köra med fem kilometer kvar. Med cirka tre kilometer släpper Daniel Nordebo och med cirka 1,5 så släpper Micke.Ö. Med 7-800 meter kvar så kommer en liten uppförsbacke, här känner jag mig riktigt stark, byter spår och känslan är att jag kan utmana Jimmie om segern. Men Jimmie svarar, och segar ifrån 10-20 meter, en lucka han håller ända in i mål.
Jimmie var en värdig vinnare idag, han var starkast helt klart. Det enda jag kan ”skylla” på är att jag inte riktigt orkade ända in, kraften och farten räckte inte till att vinna (förhoppningsvis kommer den). Men jag är grymt nöjd över min insats. Riktigt kul att känna att man kan vara med och slåss om segern! Jag kan nu avslöja min hemliga målsättning innan loppet och det var pallplats jag körde för!
Kul att Daniel Nordebo åkte så pass bra idag, en annan som var stark var Johan Edin, sprintesset som krigade in sig på en sjätte plats. Tack för draghjälpen också till Robin Eriksson som gjorde ett bra jobb! Ett annat bra jobb stod dagens speakre; Johan ”klot, Jonas, MR Henrikssn” Henriksson för. I övrigt var det ett riktigt bra arrangemang hela Bergebo och Domnarvet stod för, denna tävling kan jag rekommendera varmt! 
Bilder kommer inom kort. Sofia Reyer gjorde ett kanonjobb som fotograf, klicka här för att komma till ett helt album med bilder från dagen och klicka här för att komma till dagens officiella resultatlista.
https://adamsteen.se/

Related Articles

Krånglande live igår, men till sist så kom vi igång!

Hej! Ja, igår avslutades mitt träningsår som bekant. 800 timmar och 15 minuter! Jag skulle ha en livesändning på min Youtube-kanal igår vid 21:00, men det...

Klar med träningsåret 2023/2024!

Tjena! Ses vi på livesändningen ikväll klockan 21:00? Bra! 800 timmar och 10 minuter föregående träningsår - 800 timmar och 15 minuter detta  träningsår. Ett träningsår...

”Långpass-intervaller” på löpbandet

Tjena! Imorgon kväll klockan 21:00 är planen att sända live på Youtube, häng med, ställ frågor och umgås! Ja, då har jag inte mycket kvar till...

2 COMMENTS

  1. grattis till andra plaatsen:) såg att det var några juniorer med hur står dom sig mot er "stora" grabbar? // Anders

  2. Tack så mycket!

    Ja dom är starka, men i regel så åker ju "vi äldre" bättre då det blir lite längre. Men Simon Andersson låg ju med i tätklungan ett bra tag i alla fall.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here