Orsa Grönklitt Skimarathon – loppet ur min synvinkel!

Hej!
Jag måste börja med att säga att jag är ruskigt nöjd efter dagens resultat, framförallt med de rätt så dåliga förutsättningarna vi hade, med noll servicepersonal (det är inte alls säkert att jag åkt en sekund bättre med servicepersonal heller). Jag fick ju trots allt hjälp under loppet: Tack till Adam Johanssons mamma, Anders ”Mora” Eriksson och Lars Bäckström för langningen!
När vi kom till Tävlingsplatsen och skulle hämta nummerlapparna så såg jag att jag var seedad i 0-led, samt i första linjen där. När jag sedan testade skidorna så gick de nästan klockrent direkt, det enda jag gjorde var att lägga på ett nervöslager fäste Swix VR40, samt borsta upp de redan förberedda glidytorna (MaPlus-pulver!). Dagens bana var två varv på en 21 kilometer lång slinga.
När starten gick så kom jag iväg bra, och låg i täten efter hundra meter. Därefter var det sällskapsresa i cirka fem-sex kilometer. Trots att elitåkarna ligger lugnt och samlat i täten så ska det hetstas bakifrån med motionärerna som ska försöka avancera i fältet. Jag förstår inte riktigt varför, men jag antar att dom tycker det är lite fränt att ligga i täten.
Vid sex kilometer kom en lätt fartökning, vilket gjorde att det flög av en del åkare och vi blev ett tjugotal i första klungan. Efter cirka tio kilometer kommer första riktiga slakmotan och hybris som jag hade så gick jag upp i spets bredvid Jerry Ahrlin, jag fick till och med en liten lucka. Där valde jag dock att dricka för första gången. 
Nästa tuffa backe kom efter 15 kilometer, här sprack fältet upp rejält och en sexmannagrupp kom iväg, kände mig riktigt stark här, men tyvärr krånglade mitt midjebälte och jag häll nästan på att tappa flaskan. Så jag fick åka diagonalt utan armarna ett tag för att försöka få i flaskan i bältet igen. När jag fixat flaskan så hade jag 50 meter upp till täten och cirka tio sekunder bak till Tobias Fredriksson, en lucka som jag tyvärr inte lyckades täppa igen.
Strax efter varvningen så kommer Tobias.F ikapp, han går förbi direkt och drar i ett perfekt hårt tempo. Just vid varvningen var jag som tröttast på hela loppet, men jag tänkte att jag biter mig fast i Tobias rygg så länge jag kan. Vi får strax sällskap av Ulf Tingelöf och Olle Sjöström (båda galningarna stakade!), efter fyra kilometer på varv två så kommer vi ut på en myr, och jag ser ingen åkare framför. Tobbe börjar öka här, jag lyckas hänga på och kroppen börjar kännas bättre. 
Efter sju-åtta kilometer på detta varv så kommer vi ut på en väg och jag ser tre åkare framför; Andreas Argårds, Daniel Nordebo och Markus Leijon. Jag märker att vi sakta men säkert tar in. När vi efter en mil kommer in i första stigningen så är vi bra nog nära, tyvärr släpper jag Tobbe på platten efter med cirka 3-4 sekunder, han lyckas komma ikapp, medan jag frenetiskt jagar klungan precis bakom.
Vid stigningen efter 15 kilometer så kommer jag ikapp och förbi Markus Leijon (12:a Marcialonga i år) och Andreas Argårds, tyvärr så fäller jag Andreas oavsiktligt här. Jag vänder mig om och säger förlåt innan jag fortsätter att ta upp jakten mot de framförvarande. Mot slutet av backen är jag ikapp Tobias, går förbi honom och får en lucka. Dock så kommer han ikapp och förbi mig igen utför. 
Mot slutet, med cirka 2,5 kilometer kvar så kommer sista backen, en ganska brant och lång rackare. Här går jag om Tobbe igen och är på toppen cirka fem sekunder efter Daniel Nordebo, och cirka tre sekunder före Tobbe. Efter den backen kommer ett långt glidparti och jag blir återigen omkörd av Tobbe, som strax därefter i sista lilla korta springbacken passerar Nordebo. 
Jag ger nästan upp mina förhoppningar om en bättre placering än sexa. Men med femhundra meter kvar så lyckas jag faktiskt komma ikapp Nordebo, och i sista svängen tar jag innerspåret och satsar allt. Vilket ger mig femteplatsen!!
Riktigt starkt kört av Daniel Nordebo, en coming man helt klart! Stort tack till Tobias Fredriksson som ”drog mig runt” i princip hela varv två.
Jag är som sagt ruskigt nöjd över detta lopp! Bra kört av min bror ”Jone” också, som gjorde en rejäl upphämtning från Norrbärke Skimaraton.
Resultatlista finns här.   
Är det någon av er läsare som har bilder på mig från dagen så får ni gärna maila dem till mig på: [email protected] 
Vi hörs!
https://adamsteen.se/

Related Articles

72 kilometer löpning på två dagar

Sedan sent igår kväll finns en ny VLOGG ute för medlemmar. In och stötta mig genom att bli medlem för 29 kronor per månad. Idag...

Springer ett maraton, i skogen

Tjena! Veckans sista pass är avklarat. En vecka som landade på stabila 24 timmar och 5 minuter. Idag blev det ännu ett längre löppass i skogen,...

Två pass på över 5 h – cykel + stak

Tjena! Igår blev det sent igen. Först fick jag hem ett av mina två nya hjul jag köpt till cykeln, dessutom en Garmin cykeldator och...

5 COMMENTS

  1. Helt sjukt hur fort det ändå går däruppe hos er i täten! Starkt jobbat Adam! Du tog Mellstrand med minst 1 minut! // Paddlarn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here