Testosteron

 Hej på er kära bloggläsare.

Som ni vid det här laget måste vara väl medvetna om så tränar jag ju en del. Nästan all min lediga tid från jobb och småbarnspappalivet går åt till denna träning. Det är en livsstil för mig i mångt och mycket. För att jag ska fungera i livet så är det viktigt för mig att träningen går bra, kanske inte sunt alla gånger, men det är så jag fungerar och jag har förlikat mig med det. 

Jag har haft perioder i mitt liv då träningen inte flutit på precis som jag vill. Efter ett idogt googlande så har jag kommit fram till att min testosteron-nivå inte varit på topp. Testosteron är ett könshormon som påverkar muskelmassa, skelettet och sexuell lust, med mera. Så det är ju ganska viktigt att dessa nivåer är på en bra och hög nivå. Jag har läst mig till att ens testosteron-nivåer kan sjunka när man blir pappa, det gav mig vatten på min kvarn i mitt sökande efter att höja mitt testosteron. Jag hade även problem med att jag tyckte jag gick upp i vikt, var trött och hade en sviktande sexuell lust. 

För att försöka öka mitt testosteron så sökte jag runt på nätet och hittade diverse tillskott som skulle göra nivåerna högre. Bland annat tillskott med zink, D- och B-vitaminer. Jag försökte även att hjälpa kroppen på vägen genom att bli ännu bättre på att sköta mitt liv runt om med mer/bättre sömn, bättre kosthållning (uteslöt alkohol, socker och åt mer grönsaker, samt mat lagad från grunden). Efter någon månad med tillskotten och det än mer inrutade livet runt om så tycker jag att kroppen svarade bättre igen. Jag blev piggare, träningen gick bättre och sexlusten kom så sakta tillbaka igen. Så jag tror att det verkligen är viktigt att helhetsbilden fungerar på ett bra sätt för att nå bra resultat. 

Elitidrott handlar ju ständigt om att ligga så nära gränsen man kan, men samtidigt försöka undvika att falla över den, då det kan ta väldigt lång tid att komma tillbaka till normal nivå igen. Men jag tror inte att det bara är elitidrottare som kan drabbas av lågt testosteron, eller som kan ha nytta av att dra upp sina nivåer. Utan jag tror att hela befolkningen i stort skulle må mycket bättre och öka sin livskvalitet om deras nivåer av testosteron var högre. 

För att vara helt säker på att du har testosteronbrist så är det bästa sättet för att få det bekräftat att ta ett blodprov. För även om du tror att du har brist så kan det ju faktiskt vara andra saker som spökar, så ett riktigt blodprov för att analysera alla värden är ändå det säkraste sättet att veta. Skulle det visa sig att värdena är låga så går det ju förutom att applicera tipsen ovan att få tillskott av rent testosteron, men det tror jag är den sista utvägen så att säga. Jag skulle nog först testa att leva bättre, ändra träningen (eller börja träna om jag inte gjorde det) och så försöka få till en bra sömn. Att stressa mindre är också något som kan vara bra att försöka få till, höga stressnivåer i kroppen gör att kortisolet ökar, vilket inte direkt är någon testosteron-boost.

Sen kan ju frågan vara om många inte tränar eller lever aktivt på grund av att dom har låga testosteronnivåer och inte är kapabla till det, eller om man istället har fått testosteronbrist på grund av låg aktivitet och ett inte alltför sunt leverne. Det är faktiskt värt att tänka på.

Misstänker man att man har låga testosteron-nivåer så tycker jag dock att man ska försöka hitta information i ämnet och sedan försöka åtgärda det. Det kan bli som natt och dag i mående och livsglädje!

https://adamsteen.se/

Related Articles

Moderna och digitala lån: Fördelar och utmaningar med att ansöka om lån online

  För de som är uppvuxna med internet och digitala tjänster är det här fenomenet kanske lättare att förstå. Tillhör man en lite äldre målgrupp...

13 kilometer löpning

Ett sista pass avklarat innan morgondagens vilodag. Precis som förra måndagen så sprang jag i en timme. Denna gång kom jag 13 kilometer, vilket blir...

Tredje stakintervallpasset för veckan

Tjena! Idag var det perfekta förhållanden om man ville ha tungt motstånd. 12-13 minusgrader, nysnö och snö från snökanonerna. Det sprutades för fullt där uppe...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here