Vasaloppet 2024, 114:e

Petter Northug, Adam Steen och Jonatan Steen efter målgången av Vasaloppet 2024, skaplig trio

Hej!

Resultat Vasaloppet 2024. Missa inte min senaste live-sändning på vloggen från gårdagskvällen!

Då har jag nu avverkat mitt fjortonde Vasalopp. Tänkte många gånger under dagen att det skulle bli mitt sista, men sådan tur lär jag inte ha.

Efter skidtesterna strax innan Mångsbodarna tidigt i morse så valde jag och Jone våra nya DP Sprint. Vi åkte sedan till starten i Berga by där vi bjöds på en plusgrad och regn.

Äntligen har Vasaloppet fixat så att alla i elitledet hade bestämda platser, jag och Jone stod bredvid varandra långt till höger i fjärde led. Perfekt startposition. Kände dock redan på startrakan att både kropp och skidor inte var helt på topp, fick slita för att ens gå i rygg på åkaren framför.

I den första backen (och i de flesta övriga uppförsbackar längs hela banan) var det stundtals riktigt löst och dåligt stavfäste. Jag gjorde en dålig början av backen och blev både lite trängd och stillastående. Kunde sedan plocka en del platser under den andra halvan av backen.

Uppe på myrarna så gick skidorna rätt bra till en början och jag hamnade i en ganska bra klunga. När vi började närma oss Mångsbodarna så fick jag kramp i triceps, mage och rygg. I utförsbackarna efter nyss nämnda kontroll, ner mot Tennäng så släpper jag klungan jag åker med och blir passerad av ett gäng ytterligare åkare.

Hamnar ensam i backarna upp emot Risberg, blir passerad av mer åkare. Är riktigt trött och slut. Byter vätskebälte efter Risberg och tappar några fler placeringar. Någonstans mellan Risberg och Evertsberg så kommer en klunga med bland annat Erik Wickström ikapp mig och jag lyckas hänga med denna grupp upp till Evertsberg.

I utförsbackarna efter Evertsberg tappar jag än en gång klungan jag åker med och blir passerad av ett gäng ytterligare åkare. Men den gode Erik Wickström och jag fortsätter att hålla ihop.

Trots att jag inte har några kanonskidor, sliter med kramp mer eller mindre överallt och har en dålig känsla i kroppen lyckas jag ändå hålla en okej marschfart från strax innan Oxberg.

Jag har lite dimmigt minne från Oxberg, men jag drar ganska mycket i en tvåmannagrupp tillsammans med Erik. Vi blir ifrånåkta av några åkare utför efter Gopshus och Erik kan släppa iväg alla, men mig ligger han som ett klistermärke bakom.

Vill minnas att jag drar mer eller mindre hela tiden från innan Hökberg till en bit efter Eldris. Efter Eldris så tackar Erik och säger att han kan börja hjälpa till med dragjobbet. Vi turas om att dra ett tag, men med uppskattningsvis två kilometer kvar till målet skickar Erik fram mig.

Jag bryr mig inte om någon taktikkörning för att vinna någon eventuell spurt, jag vill bara ”hem” så fort som möjligt. Tittar bakåt då och då för att försäkra mig om att ingen storklunga är på väg ikapp. Erik säger då vid en kilometer kvar något i stil med: ”Jag kommer inte spurta, ta mig bara i mål”, denna kommentar visste jag att skulle komma från den godhjärtade Borås-sonen, så jag kör det jag har in till mål, med Erik slickad på mina baksskidor.

Totalt utpumpad kommer jag i mål som 114:e man, min näst sämsta placering, bara 117:e-platsen från 2020 är sämre. Men jag får vara nöjd med att jag gjorde allt jag kunde och att jag kunde komma så pass ”bra” med tanke på känsla och skidor. Jag vill heller inte vara någon som gnäller på materialet och jag har ofta haft bra skidor på de flesta lopp de senaste åren, enda gången jag kan minnas att jag hade dåliga skidor var på Moraloppet i slutet av januari när vi lade lite för mycket rill. Så det hör inte till vanligheterna att jag gnäller på dåliga skidor. Jag fick också äran att flourtesta skidorna direkt efter målgång och det blev godkänt och grönt!

Siffrorna från min klocka:

4,31,26 timmar (startade före startskottet)

91,37 kilometer

20,2 km/h snittfart

161 snittpuls

186 maxpuls

969 höjdmeter

1147 fallmeter

199 watt normaliserad kraft

 

 

Related Articles

Tisdagströskel + egentid

Hej! Ni kan väl inte ha missat min senaste vlogg? Har ni det så är det hög tid att gå in och kolla! Nu kanske ni...

Producentansvar: En Nyckel till Hållbarhet

Hej kära bloggvänner. Producentansvar är ett viktigt verktyg i vår strävan efter en mer hållbar framtid. Det handlar om att tillverkarna bär ansvaret för hela...

ICA-Loppet 2024

Här kommer en vlogg med bland annat löptävlingen ICA-loppet, träning med min bror Jonatan, inslag av Alfons, häng i sommarstugan och MYCKET MER! _____ Bli medlem i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here