10 x 4’ skateintervaller (!!?)

Jag kör ju en del distanspass skate, det vet ni ju. Men ibland händer det även att jag slår till med intervaller i den åkstilen jag under hela min karriär haft problem med, alltså skate. Eller problem och problem. Jag har kört en del bra sprintar i skate (ur mina mått mätt), tror faktiskt att jag var lika bra på skate som klassiskt där. Även någon femmil har gått helt okej. Det har varit värre med 10-15 kilometer. Men som träningsform har jag alltid gillat skate. Idag exempelvis så körde jag det för att spara stakmusklerna inför helgens tävling i Skövde. Tycker det är ett bra sätt för att få ventilera andningen, utan att gå mig för stum. 
På dagens pass så höll jag till enbart på Bergebos elljusfemman, totalt fem varv, ett varv som uppvärmning, tre var för intervallerna och ett varv som nedvarvning. På denna bana kördes en världscup i elljus den 14:e mars 2001. Jag var där och kollade. Per Elofsson vann, Pietro Piller Cottrer tvåa och den gode Johann Mühlegg trea. Jag gillar banan, tuff kupering och ganska rolig åkning. Dock så är den ganska långsam, även i snabba fören, om det nu spelar någon roll. Idag var det dock ett otrolig sugföre, 3-4 centimeter opackad nysnö gjorde det sjukt tufft, blev en del tvåans växel kan jag lova. Det drogs och packades ju ändå spår där för 10-14 dagar sedan, så man kan väl inte begära mer.. Men det är ju lite enerverande att åka i sugföre och med framplogade inlandsisar utför varenda backe. 
Huvuddelen av passet var i alla fall en gammal klassiker: 10 x 4 minuter, med 1 minut långsam åkning mellan varje intervall. Höll igen och försökte åka kring tröskel. Kändes väl okej i alla fall, även om det gick sjukt sakta. 
Idag stämde watt-siffrorna från mitt HRM Pro-bälte lite sämre. Tycker det har visat okej siffror på stakning den senaste tiden dock. Har ju knappt kört hårdare skate och det kanske är svårare att mäta med olika växlar osv, kontra att bara staka. 
https://adamsteen.se/

Related Articles

En ”snabb” + en långsam – imorgon är det över

Hej! Nu är det bara timmar kvar tills livet känns över. 40 år. Jag vill inte vara så gammal. Fy fan. Vad har jag lyckats uträtta...

Löpintervaller i stormen

Tjena! Nu finns en ny vlogg ute för medlemmar på min kanal. Har du inte råd med 29 kronor per månad så får du vänta...

Staken runt Runn och Vikasjön

Tjena! Veckans bedrövligt låga sömnmängd gjorde sig rejält påmind idag. Jag struntade i att ställa något larm, sedan sov jag och som jag sov. Skäms...

2 COMMENTS

 1. Jag vet att du gillar att ta i lite extra med gnället men det är väl lite onödigt att skylla din dåliga kapacitet på prepareringen… 🤣
  Åkte också elljusspåret idag och så även igår kväll. Men jag måste ha dålig syn då jag trodde mig se skotern som var ute och packade igår och inte heller såg jag några centimeter opackat idag. 😉
  Kan däremot hålla med om att det hade varit trevligt med lite mindre vågigt underlag.

 2. Där kom den kommentaren jag fiskat efter under hela säsongen. Älskar att gnälla extra, hatar elaka kommentarer från anonyma nobodys, (som är så fega att dom inte vågar stå för vilka dom är). Ungefär som att jag hatar den här jävla längdskidåkningen som jag ständigt utsätter mig för.

  Du hör ju själv, skoter… Är det fortfarande 60-tal här i Borlänge eller? Är det någonting som fungerar bra på mig så är det just min syn. Det var pistat cirka 7-800 meter inne på stadion, där var det lättfört och utan nysnö.

  Jo tack. Man blir ju mer åksjuk där än på en atlantkryssning.

  På tal om dålig kapacitet så bör du nog bara hålla käft. Jag kan då med säkerhet säga att jag ställer av dig på allt som har med längdskidor att göra. Förr, nu och för all framtid.

  Var glad istället att någon ser det som sitt kall i livet att förmedla den omaskerade verkligheten kring längdskidor, träning, livspussel och småbarnsliv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here