Att leva på utdelningar

Att leva på utdelningar från aktier är något som är en stor dröm för många. Att leva på utdelningar ger en otrolig frihet där man kan planera sina dagar som man vill. Beroende på hur extravagant liv man vill leva så är utdelningar något som gör det möjligt att låta passiva inkomster betala räkningarna. 

 

Friheten från utdelningar

Om man lyckas nå upp till en nivå där man kan leva på utdelningar kommer det en enorm frihet. Ett förutbestämt kassaflöde som kommer in på kontot varje månad. Man är inte fast på ett kontor mellan 07-16 varje dag. Istället kan man lägga upp sina dagar och sin tid som man själv önskar. För vissa innebär det här mer tid med sin familj, för andra kan det innebära att kunna resa under längre tidsperioder. 

Att leva på utdelningar behöver inte betyda att man slutar arbeta helt. Livet kan bli långtråkigt utan jobb, speciellt om man inte har familj och hobbys. Friheten som utdelningar kommer med är ofta att man istället bestämmer när man arbetar och varifrån man arbetar. 

 

Vad är en aktieutdelning? 

En aktieutdelning är när ett aktiebolag väljer att dela ut sin vinst till sina aktieägare. Detta kan vara hela vinsten eller en del av vinsten. Hur mycket man delar ut beror på vad styrelsen föreslår för utdelning. Vissa bolag delar ut all sin vinst och vissa bolag delar inte ut någonting. Om man vill köpa aktier i ett bolag och är intresserad av deras utdelning är det viktigt att ha koll på ett par saker. 

 

Utdelningspolicy: Detta är något som varje företag har med i sin årsredovisning. Här berättar man hur man ser på utdelning. Strävar man åt att dela ut 50% av vinsten varje år? Har man mål om att dela ut i framtiden? Investerar man all sin vinst i nya projekt? 

 

Utdelningshistorik: Med utdelningshistoriken ser man hur företaget har delat ut bakåt i tiden. Har ett bolag delat ut varje år i 30 år kan man nog som aktieägare räkna med att få utdelning även i år. Om ett bolag har höjt utdelningen för varje år är det också positivt om man som investerare letar efter förutsägbar utdelning. 

 

Direktavkastning: Direktavkastning är hur mycket man som investerare får i utdelning sett till vad aktien kostar. Om ett bolag delar ut 4 kronor per aktie och aktien kostar 100 kronor, så har denna aktien en direktavkastning på 4%.  

 

Hur mycket pengar behöver man? 

För att veta denna siffran behöver man veta hur mycket fasta kostnader man har som hyra, bensin och mat per månad. Sen behöver man veta hur mycket man hade tänkt spendera per månad utöver detta. Sen får man räkna baklänges för att hitta den exakta siffran. 

1,000,000 kronor med en direktavkastning på 4% i sin portfölj ger 40,000 kronor netto per år. Något som blir 3,333 kronor per månad. 1,000,000 räcker alltså inte för att kunna leva på utdelningar, då 3,333 kronor inte räcker att leva på i Sverige. Men med några miljoner börjar man närma sig beroende på vilken levnadsstandard man vill ha. 

 

Fällor med att leva på utdelningar

Det misstag som ligger närmast till hand när man skall leva på utdelningar är att summan man sparar ihop är för liten. Akuta kostnader räknas inte med, det är därför viktigt att alltid ha en buffert innan börjar att leva på utdelningar. Saker kan hända, som att diskmaskinen går sönder eller att hyran höjs drastiskt. 

Nästa fälla att hålla reda på är att utdelningar kan förändras. Bara för att ett bolag har delat ut tidigare behöver inte det betyda att man kommer göra det i framtiden. Utdelningar kan ställas in, aktiekurser kan rasa och bolag kan gå i konkurs. Vid investeringar finns det alltid risker och om man skall leva på utdelningar är det alltid bättre med lite för mycket marginal än för lite. 

Related Articles

Träningsårets första Vasalopp – Fan vad fel jag hade!

  - Äntligen en vecka med rejäla pass och med en volym på över 20 timmar. Det är man inte bortskämd med! - Fin cykeltur med...

60 min i sub 4-tempo

Hej! Sedan igår kväll finns det en ny vlogg för medlemmar ute. Bli medlem du också! Idag har jag kört två löppass. Först blev det en...

Första skatepasset och +21 h

Hej! Nu har jag avslutat ytterligare en träningsvecka. Jag gjorde allt annat än att träna fram till en bit in på kvällen. Städning, tvättning, handling,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here