Kallt i backen? Dessa 5 gyllene tips kommer att hålla dig varm!

På morgonen kliver du ut från din lägenhet eller ditt hotell, varm och skön. Efter de två första åken är cirkulationen i full gång och kroppen vill göra sig av med värmen genom att svettas. Tyvärr är det sedan en lång kö vid skidliften och du sitter också stilla ett tag i gondolen där en fin bris blåser. Eftersom din kropp inte längre rör sig så aktivt, saktar blodcirkulationen ner och din kropp kämpar för att hålla igång även i de små kärlen. Du känner detta först på händer, fötter, näsa och öron. Och eftersom du har svettats kyls du ner ännu snabbare. Du gjorde så bra ifrån dig, men nu när du är kall är det mycket svårare att njuta av de vita löprundorna. Så här är 5 viktiga tips för att hålla dig varm i backarna i år!

Tips 1. Glöm inte huvudet!

Visste du att du förlorar så mycket som 10 % av din kroppsvärme genom huvudet? Det glöms ofta bort för att man tror att skidhjälmen skyddar tillräckligt, men ha alltid en tunn mössa under hjälmen.

Sjunker temperaturen under noll? Då är en balaclava ingen lyx. Du kan också välja en buff, en slags tub av tyg som du klämmer fast under dina skidglasögon. Den håller halsen varm, liksom kinderna, näsan och öronen.

Om du är riktigt kall och huttrar på en terrass även i vårsolen, byt ut hjälmen mot en tjock mössa innan du sätter dig ner med din drink.

För att undvika förfrysning bör du också vara uppmärksam på om din dagkräm eller solkräm innehåller vatten. Vatten fryser snabbare än fett, så välj en kräm som är rik på fett och glöm inte att skydda dina läppar. För övrigt ska du inte bara smörja in dig mot kyla, utan även för att skydda huden mot sol och uttorkning.

Tips 2. Så här får du varma händer.

På toppen av ett berg tar du av dig handskarna för att ta en fin ögonblicksbild av utsikten. Eftersom dina händer svettas lite och nu inte har något skydd, kyls dina fingrar snabbt ner. Du drar snabbt på dig dina varma handskar, men tyvärr har det kommit in lite kall snö i dem. Oavsett hur välisolerade dina handskar är och vilka utmärkta fukttransporterande egenskaper de har, kan du tillhöra den kategori människor för vilka regeln är: en gång kalla händer = permanent kalla händer.

Din livräddare är uppvärmda handskar med uppladdningsbara batterier. Använd den varmaste inställningen för att värma upp handskarna ordentligt. Byt sedan till den mellersta eller lägsta inställningen för att hålla händerna varma. Beroende på vilken värmeinställning du använder och hur kallt det är ute kan du säga adjö till kalla händer i 2 till 8 timmar. Med en extra uppsättning uppladdningsbara batterier kan du vara säker på att ha varma fingrar hela dagen. Färdig med skidåkningen? Värmehandskar levereras alltid med en dubbelladdare, på 4 timmar är båda batterierna fulladdade igen.

Tips 3. Aldrig mer kalla fötter

Eftersom du knappt rör tårna är det svårt att hålla blodcirkulationen i fötterna igång ordentligt. Särskilt om du har tendens till svettiga fötter kan de snart kännas som isklumpar. Förebygg kalla fötter genom att använda strumpor som inte sitter för hårt och som transporterar bort fukt bra, t.ex. skidstrumpor av (merino)ull, kombinerat med nylon för slitstyrka och lycra för elasticitet. Naturligtvis ska dina skid- eller snowboardpjäxor vara åtsittande men var försiktig så att du inte halkar i dem. Ju trängre dina skor är, desto snabbare stänger du av cirkulationen, vilket resulterar i kalla fötter.

För dina skidstrumpor kan du också välja en uppvärmd variant. Du kan välja mellan uppvärmda skidstrumpor med fjärrkontroll eller utan fjärrkontroll. De uppladdningsbara batterierna sitter på ovansidan av dina strumpor, alternativt kan du välja att bära batterierna i fickan med hjälp av en förlängningskabel. Om det skulle behövas kan du byta batteri på nolltid. Du kan också bära dina uppvärmda strumpor i dina vinterkängor under en promenad eller i dina tofflor hemma. Inga fler kalla fötter för dig i år!

Tips 4. Ta väl hand om din förbränningsmotor

Du kan hålla värmen genom att se till att din förbränningsmotor fungerar som den ska. Så rör på dig mycket. Vad mer kan du göra? 3 snabba tips:

–           Innan du börjar med vintersport ska du se till att du har tränat lite. Musklerna är nämligen kroppens viktigaste förbränningsmotor. Även när du vilar. Och det i sin tur värmer upp dig.

–           Naturligtvis bör du skämma bort dig själv på semestern med en utsökt croissant au chocolat eller en fylld Weglli. Men ät långsamma kolhydrater till frukost, så att kroppen verkligen har något att förbränna under den intensiva vintersportdagen. Banan, havregryn och fullkornsbröd, till exempel. Under lunch och middag ska du tänka extra på dina proteiner för att stödja din muskeluppbyggnad.

–           När du åker skidor och snowboard förlorar du mycket fukt utan att märka det. Dessutom är den friska fjälluften mycket torrare än luften hemma. Torr luft drar snabbt bort fukt från huden. Kroppens processer, inklusive ämnesomsättningen, fungerar mycket bättre när kroppen är väl hydrerad. Kort sagt, drick mycket!

Tips 5.  Hitta värmen

Är det verkligen för kallt för dig? Det är uppenbart, men sök dig till lite varmare backar. Lämna de skuggiga pisterna åt sidan och håll ett öga på var solen skiner. Välj också några lägre backar. För varje 100 meter uppför sjunker temperaturen med så mycket som 1 grad. Om du till exempel väljer en pist som ligger 500 meter lägre blir det genast 5 grader varmare.

Däremellan värmer du dig naturligtvis regelbundet i en mysig skidstuga med en kopp varmt te eller en god skål soppa. Tycker du om en drink? Spara din snaps till efter skidåkningen i en mysig afterski-bar eller drick ditt vin i den trevliga fonduestugan. I vilket fall som helst: inomhus. Alkohol får dina blodkärl att vidgas, så att du snabbt förlorar värme.

—–

Denna artikel har skrivits av HeatPerformance®, specialister på uppvärmda handskar, strumpor och kläder. Vill du veta mer om orsakerna till kalla händer och fötter? På HeatPerformance.se hittar du massor av information om detta ämne, inklusive Raynauds sjukdom, köldknäppar, hur din ämnesomsättning fungerar och massor av praktiska tips för att hålla dina händer och fötter varma.

Previous articleEtt enkelt stakpass
Next articleKylig skarvrunda

Related Articles

PSYKVASAN 2.0 + Tingsrätt avklarad

Hej!   Då har ännu en vecka passerat. Det mest utmärkande från denna är: - Tingsrätt avklarat, hur gick det tro? - Psykvasan 2.0 - över 100 km...

Sista rullskidpasset?

Godkväll! Veckans sista pass avklarat, troligen årets sista rullskidpass också. Nu verkar vintern vara i antågande, något jag bittert fick erfara idag. Det gick hyfsat bra...

100 km hit eller dit!

Så kom den äntligen(?), skidpremiären för säsongen 2024-2025. Jag ville slå på stort denna första tur och gärna trumfa förra årets psykvasa redan från...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here