Jag stötte nyligen på en undersökning på nätet utförd av Nextory, en prenumerationstjänst för böcker och e-böcker, som avhandlade svenskarnas nyårsmål inför nyårsafton 2021. Enligt uppgift hade de flestas träningsmål inför 2021 handlat om att träna mer under det kommande året. Något som är föga förvånande med tanke på att träna och att äta en mer hälsosam diet är någonting som de flesta brukar kämpa med under året. Statistik visar att nästan 20 procent av alla träningskort säljs under januari månads första två veckor. Detta i sig är ju positivt eftersom ett nytt år i mångt och mycket innebär nystart. Siffrorna blir dock dystrare ju längre in på året vi kommer – av alla de som har ett giltigt träningskort kommer nämligen endast en tredjedel att använda sina kort mer än ett fåtal gånger. Det råder därför stor “drop out” från landets olika gym. Trots att jag personligen njuter av att röra på mig och ser det mer som en livsstil än ett måste kan jag i viss mån förstå dem som har svårt att hålla motivationen igång. Med er tänkte jag därför dela med mig av mina personliga träningsmål för året för att kanske inspirera någon där ute som kan behöva en knuff i rätt riktning.

Den mentala delen

Det många som tappar träningsmotivationen efter bara ett par pass ofta missar är att den mentala delen är minst lika viktig som den fysiska inom träning. Toppatleter vet att det är krävs mer än fysisk styrka och uthållighet för att kunna prestera när det väl gäller. Därför kommer en del av min träningsrutin under året att gå ut på att vidta olika åtgärder som jag kallar för sinnets aktiviteter. Detta i syfte att förbättra min förmåga till logiskt tänkande, öka mina kunskaper om sportpsykologi och vässa mina strategiska- och problemlösningsförmågor. Jag tänkte tackla detta genom att läsa böcker om idrottspsykologi som exempelvis boken Praktisk idrottspsykologi (Kentää, Hassmén), göra olika tester i abstrakt- och logiskt tänkande på jobtestprep.se, och lära mig mer om klassiska spel som poker och schack på sajter som PokerStars vad gäller det förstnämnda och plattformar som Chess.com vad gäller det senare.

Mer HIIT

sport

Mitt andra mål för året är att satsa mer på HIIT. Detta är en träningsform som jag redan ägnar mig åt i viss mån men som jag skulle vilja avsätta en större portion av min träningsrutin till. För den som inte är bekant med fenomenet är HIIT en förkortning av engelskans High Intensity Intervall Training och består i princip av högintensiv intervallträning. Man tränar i regel 85–100 % av sin maxkapacitet under korta sekvenser och varvar detta med en kort stunds vila för att därefter upprepa samma rutin ett antal gånger. Ofta kör man kroppen på maxkapacitet i 20–30 sekunder för att sedan vila i 1–2 minuter. Det jag gillar med HIIT är att det är en effektiv och allsidig träning som ger resultat när det gäller styrka och kondition. Tempot är högt och resultaten slående efter några månaders upprepad träning.

Bättre på vila

Paradoxalt nog är en av mina träningsmål för året att bli bättre på att vila. När träning, såsom i mitt fall, är en hobby och en livsstil kan det ibland vara knepigt med gränssättning och att låta kroppen vila när den skriker efter det. För att vi ska kunna återhämta oss, bygga muskler och förebygga skador är det viktigt att vi då och då tar oss tiden att återhämta oss från träningen. Jag tänkte bli duktigare på att schemalägga vilodagar där jag ägnar mig åt enklare träning som promenader eller kanske en kort cykeltur till mataffären och vilodagar där all sorts fysisk träning är helt förbjuden. På de senare dagarna tänkte jag rå om kroppen genom att unna mig massage, basta, meditera och göra yinyoga, en sorts yoga som fokuserar på vila och återhämtning. Förutom det ovanstående kommer jag givetvis fylla på sömnkontot på natten och få i vart fall 8 timmars sömn varje natt för optimal fysisk och psykisk skärpa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here