Nyttig och god dryck!

Yerba mate, som uttalas “mah-teh”, är ett naturligt uppiggande hälsote från Sydamerika som görs på bladen från växten ilex paraguariensis. Bladen torkas, lagras och mals ned till ett örtte som sedan dricks med varmt vatten. Mate är nationaldrycken i flera sydamerikanska länder såsom Argentina, Uruguay, Paraguay och Brasilien. Det är även populärt i Mellanöstern i länderna Syrien och Libanon. 

Det traditionella sättet att dricka yerba mate är med en matekopp (kalebass) samt ett sugrör (bombilla) som har ett filter nedtill. Filtret gör så att inga blad sugs upp genom sugröret när man dricker mate. När man dricker mate fyller man matekoppen med varmt vatten från en termos och när man druckit upp en servering kan man enkelt fylla på med nytt varmt vatten från termosen. Vissa personer föredrar att blanda honung eller agavesirap med det varma vattnet för att få en sötare smak. Det går även bra att dricka yerba mate precis som man dricker övriga teer, exempelvis genom tesil, tepåse, eller franskpress (kaffepress). 

Mate är känt för dess uppiggande egenskaper och innehåller en unik sammansättning av naturligt koffein och teobromin som ger en balanserad pigghet och fokus. Teobromin är ett uppiggande ämne som också finns i kakao och sägs vara det ämne som gör att man känner sig lycklig när man äter choklad. Många som dricker Mate upplever inte att de får de negativa sidoeffekterna som hos kaffe eller energidrycker. Exempelvis skakningar, stress, ångest, och sömnsvårigheter. Det kan bero på denna unika kombination av koffein och teobromin. Exempelvis ökar koffein blodtrycket vilket är ett utav dess negativa effekter. Däremot har teobromin den motsatta effekten och sänker blodtrycket vilket innebär att när dessa ämnen samverkar tillsammans så visar studier att blodtrycket blir oförändrat. 

Utöver dess uppiggande effekt innehåller yerba mate mycket näringsämnen såsom mineraler och antioxidanter. Yerba mate innehåller faktiskt mer antioxidanter än grönt te och de mest förekommande mineralerna är magnesium, kalcium, järn och zink.  Exempelvis innehåller 100 gram ekologisk yerba mate mer än 30% av det dagliga rekommenderade intaget av ovanstående mineraler, vilket är definitionen över vad som anses vara ett högt innehåll. Studier visar även att Yerba Mate innehåller vitaminer såsom C, B1, B2 och B6. Dessutom har man hittat ett högt innehåll av saponiner i yerba mate, vilket är ett ämne som finns i många adaptogeniska växter och sägs ha en anti-inflammatorisk verkan. Detta gör att man får i sig många av kroppens nödvändiga näringsämnena genom att dricka yerba mate. 

På senare år har yerba mate fått extra stor uppmärksamhet eftersom många fotbollsspelare dricker det inför matcher. Exempelvis dricker stjärnor såsom Messi, Suarez och Griezmann alla yerba mate regelbundet och visar det ofta på sociala medier. Yerba mate har även fått stor popularitet på grund av att hälsotidningar lyft fram det som en superdryck för de som vill gå ned i vikt. Studier visar att yerba mate kan öka kroppens fettförbränning och ämnesomsättning och därmed ha en positiv påverkan på personer som önskar gå ned i vikt. Det sägs även öka kroppens mättnadskänslan och minska suget efter sötsaker såsom godis och snacks. Därför är det många personer som väljer att byta ut sitt morgonkaffe mot yerba mate.

Related Articles

Moderna och digitala lån: Fördelar och utmaningar med att ansöka om lån online

  För de som är uppvuxna med internet och digitala tjänster är det här fenomenet kanske lättare att förstå. Tillhör man en lite äldre målgrupp...

13 kilometer löpning

Ett sista pass avklarat innan morgondagens vilodag. Precis som förra måndagen så sprang jag i en timme. Denna gång kom jag 13 kilometer, vilket blir...

Tredje stakintervallpasset för veckan

Tjena! Idag var det perfekta förhållanden om man ville ha tungt motstånd. 12-13 minusgrader, nysnö och snö från snökanonerna. Det sprutades för fullt där uppe...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here