En grundregel för att få upp konditionen på ett effektivt sätt är att pulsen ska upp när du tränar. Vilken typ av träning du sedan genomför är såklart också viktigt, men för att träningen ska bli hållbar är det viktigt att du väljer en träningsform som passar dig. Dagens inlägg fokuserar på några perfekta pulshöjande aktiviteter som du kan ägna dig åt under årets alla månader.
Plankan
Plankan är en av de mest effektiva enkla övningarna som finns, och här får du verkligen en riktig genomkörare av hela kroppen. Det fina med plankan är att du kan distrahera dig genom att exempelvis fundera igenom vilka nummer du ska spela under nästa omgång av Lotto, kolla på din favoritserie på en datorskärm som du ställer framför dig på golvet, eller varför inte lyssna på någon spännande podcast på Spotify. Plankan behöver inte nödvändigtvis genomföras som en statisk övning. Till exempel kan du göra en ”gående” planka, där du först ställer dig i plankställning med bägge händer i golvet, sedan byter du till att stå på underarmarna, en arm i taget, för att så återgå till en handplanka. Allt utan att någonstans bryta plankan. Se hur många varv du orkar köra innan du ger upp.
Upphopp
Upphopp, eller grodhopp, är en riktig konditionshöjare som övar både uthållning och explosivitet. Tänk på att inte sätta dig för djupt ned när du går ned i grodhoppen, eftersom det kan leda till att du får ont eller i värsta fall skadar knäna. Fokusera i stället på att låta låren jobba mest när du sänker dig ned och reser dig upp och sedan är det fötter och vader som ska ta i den sista biten i själva upphoppet.
Upphopp är i stort sett alltid jobbigare än man tror, och det brukar gå riktigt fort att få upp pulsen. Ett tips för att få en extra energiboost inför och under denna övning är att spela musik – högt. Bra musik med mycket ös och gärna mycket bas brukar ha en riktigt peppande effekt som gör att man orkar göra de där allra sista upphoppen som annars brukar sitta riktigt långt inne.
Jogga med intervaller
En joggingtur är något som går att ta året runt, även när det är snö utomhus. Tänk bara på att välja skor utifrån underlag, det finns till exempel olika märken som erbjuder löparskor med dubbar att springa i under vintern. När du joggar kan du med fördel köra intervaller under löprundan. Du joggar då lungt en stund, för att sedan springa avsevärt fortare en kortare period, för att sedan jogga saktare igen. Hur du lägger upp dina intervaller avgörs av din grundkondition, och de intensiva intervallerna behöver inte vara långa alls. När det gäller löpning är ofta ett längre löppass med lägre intensitet bättre en ett kortare pass med hög intensitet. Iallafall om du vill bygga upp uthållighet i musklerna.
Oavsett vilken typ av träning du tänkt ge dig på finns det en sak som du aldrig någonsin bör fuska med, om du vill undvika skador. Det är uppvärmningen. Om du inte värmer upp försiktigt och ordentligt löper du stor risk att dra på dig skador i samband med din träning, vilket du såklart inte vill.