Trav på hög nivå är fysiskt krävande

Jag älskar fysiska och mentala utmaningar. Vi behöver inte vända oss mot extremsport eller vanliga elitidrotter för att hitta stora utmaningar. Allt som görs på tillräckligt hög nivå är krävande. Att sitta i sulkyn bakom en travhäst kan till exempel ge intryck av att vara en lugn och behaglig aktivitet där det är hästen som står för den atletiska prestationen. Men i själva verket krävs det mycket god fysik för att kunna nå framgångar som kusk. 

 

Att styra hästen med tömmarna kräver styrka och uthållighet i framförallt armarna, ryggen och axlarna. Hela kroppen kan belastas på ett sätt som leder till försämrad prestation och till och med skador om du inte har en bra position. Det krävs såväl god balans som förmåga att koordinera rörelserna med hästens för att du ska kunna sitta rätt och styra ekipaget under ett helt lopp. Att tävla kräver också att du är mycket uppmärksam och stresstålig.

 

Det har gjort studier som visat att travkuskar har en högre genomsnittlig hjärtfrekvens än till exempel fotbollsspelare och att såväl maximalt syreupptag som mjölksyrenivåer är mycket höga under ett travlopp. Eftersom en kusk ofta kör mer än ett lopp under en dag krävs det även god förmåga till återhämtning. Många av våra främsta travkuskar tar regelbundet råd från fysioterapeuter för att kunna prestera maximalt. Träning mellan tävlingarna är lika viktigt för kusken, som det är för hästen.

Det krävs hög mental förmåga

Förutom den fysiska biten handlar trav om att kunna göra snabba bedömningar utifrån enormt mycket information. Kusken måste vara expert på sin hästs förutsättningar och dagsform men även kunna så mycket som möjligt om sina konkurrenter. I ett travlopp händer det hela tiden saker som en kusk måste anpassa sig efter, för att hamna i ett så bra läge som möjligt. Att travsport är så mångfacetterat är en av de faktorer som gör det intressant att betta på travsport. V75 tips är en sida med bra texter om trav och betting på hästsport. För dig som vill veta mer.

Det krävs körkort för trav

En sak som förvånade mig lite är att du måste ha ett körkort för trav. Det utfärdas av Svensk Travsport efter en utbildning och ett prov. Det är egentligen inte så konstigt eftersom dåliga kuskar kan vara en risk för alla andra på travbanan. Förutom körkort krävs det en licens som ska förnyas varje år.

Related Articles

Team psyk™ åker Vasaloppet (en vecka för tidigt?!)

Det årliga passet längs Vasaloppsspåret avklarat, nu är det bara det jobbiga kvar... _____ Bli medlem i kanalen för att få åtkomst till flera förmåner: https://www.youtube.com/channel/UCn98udtjJg4gK3G4ZXo5X3Q/join  _____ Stöd gärna...

Löpband / Skierg / Explo

Hej! Då jag har Alfons hos mig fick jag anpassa träningen därefter. Jag körde en tvådelad konditionsvariant idag. Först blev det löpband i 30 minuter utan...

Skate och Vasalopps-frågorna

Tjena! Har betat av veckans sista pass idag. Var inte alltför sliten efter gårdagens tur längs Vasaloppets bansträckning. Enligt planen så körde jag två timmar skate...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here