Vad är bröstpanel? / Varför har man bröstpanel?

Bröstpanelen har sitt ursprung i mitten av 1700-talet då man började klä väggar invändigt för att isolera huset mot kyla. Sedan fortsatte man helt enkelt för att det var snyggt och ger rum ett helt annat typ av utseende. Med tidens gång har sedan detaljer, listverk och fyllningar förändrats för att följa med i trenderna. Varför det heter just bröstpanel är helt enkelt för att en bröstpanel skulle gå upp till brösthöjd, 120cm, och det är än idag standardmåtten för hur hög en klassiskt bröstpanel ska vara. 

Idag har man framförallt bröstpanel för utseendets skull och det är vanligt att finna i sekelskifteshus och byggnader med högt i tak. Det är för att panelen tillsammans med noga utvalda listverk fyller rummen med en ombonad känsla och ett exklusivt utseende. Det är också vanligast att bröstpaneler idag går upp till fönsterbrädorna alternativt ⅔ av väggens höjd. Vad gäller bröstpanelens fyllningar och listverk är det vanligt att använda så kallade speglar för att få det exklusiva intrycket. Valet av lister spelar också en väsentligt roll för bröstpanelens totala intryck. Vill du se exempel på hur det kan se ut har Rälta Snickeri bra inspiration på bröstpaneler. 

Gillar du minimalistisk inredning och styling men ändå vill känna att det händer något i rummet är bröstpanel en bra lösning. Använder du dig av samma kulör på panel som resten av väggen håller rummet ett enhetligt uttryck samtidigt som det ändå händer något och rummet från en ombonad känsla. Det är också ett bra sätt att ge mer liv till trapphus utan att få det att kännas mindre. Genom att bryta av med hjälp av panel och lister men måla i samma kulör får du bara en mer levande känsla.

I samband med bröstpanel hör man ofta begrepp som pärlspont, boasering och bröstlist, men vad är egentligen skillnaden på dessa? Som Rälta Snickeri  förklarar väl är skillnaden kort sagt att pärlspont är en typ av panel som ofta används till att göra bröstningar, boasering är när hela innerväggen kläs i trä, från golv till tak, och bröstlister är sedan den list som används för att skilja panel från vägg. Den ger panelen ett snyggt avslut.

Boasering blir mer och mer sällsynt idag men hade en stor genomslagskraft i mitten på 1700-talet. Detta var samtidigt som rokokon och förmodligen var det därför boasering även hade sin storhetstid samtidigt, de passade ihop. Det var dock inte förrän i slutet av 1700-talet som man började hitta boasering i gemene mans hem, innan fann man det bara i rika och påkostade byggnader. Boasering kommer ursprungligen från Frankrike och det är även därifrån det fått sitt namn. Bois betyder nämligen trä på franska. Så skillnaden på boasering och bröstpanel är egentligen bara hur högt upp på väggen du sätter panel. 

Så okej nu har du lite mer koll på vad bröstpanel är, dess ursprung och skillnaden på de vanligaste begreppen. Men hur bygger man då en panel på innerväggarna som ser modern, ombonad och exklusiv ut? Jo genom att först gipsa väggen upptill, sätta MDF nedtill, fästa golvsockel och bröstlist och mäta ut var och hur många speglar som ska användas. Sedan ska alla ramar till speglarna kapas, viktigt att de är exakt likadana. Därefter är det bara att börja montera. Använd en laser för ditt ögonmått är sällan så exakt som krävs vid denna typen av montage. Montera med lim och stiftpistol. Därefter är det bara att börja måla. Kom ihåg att allt måste vara rakt, en miss någonstans påverkar hela rummet. Låter det inte så enkelt eller vill du läsa mer om hur man bygger en bröstpanel bör du gå in på Specialsnickeriet Rälta Snickeris hemsida. 

Previous articleSolskens-stakning!
Next articleEn stabil femmil

Related Articles

KATASTROFAL (tränings)VECKA och VLOGG!?

  Här kommer veckans vlogg! Tror ni jag klarade mig ifrån träning under hela veckan, eller blev abstinensen för stor?! _____ Bli medlem i kanalen för att få...

Rotat igång det nya träningsåret med två löpningar

Tjena! Sedan sent igår kväll finns en ny vlogg ute för medlemmar, (bli medlem du också för 29 kronor per månad och stötta kanalen), den...

Välbehövlig viloperiod

Hej på er! Japp, då är träningsåret 2023-2024 avslutat och det landade på 800 timmar och 15 minuter, vilket jag konstaterade redan efter förra fredagens...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here