Vasaloppstankar, resultatrad, teori kring höjda prestationer och börs

Kärt återseende av Alfons, efter sex dagar ifrån varandra. 

Trubbel med rättvisan på väg hem igår från Vasaloppet. Det räckte dock med en tillsägelse och en triangel, så var vi fria att fortsätta färden. 

Fick ett fint diplom igår, bra jobbat Adam!!

Nervös-promenad kvällen innan Vasaloppet. Personerna på bilden går ej i spåret och har inget med inlägget att göra. 
Vasaloppet
Jag har fått många grattis från gårdagen, tack för det. Även om jag gjorde allt jag kunde, hade en stabil kropp, bra skalle hela vägen och bra skidor, så har jag ändå lite svårt för att känna mig nöjd med en 81:a-plats. Men samtidigt så får jag inte vara för hård emot mig själv, jag kan ju liksom inte kräva att jag ska prestera över min förmåga, det är ju orimligt. Dock så är det ju lite trist att jag får stryk av många som jag ofta slår på vanliga långlopp. Här kan ju många säga att Vasaloppet är längre och inte passar mig, men jag har sällan dåliga avslutningar på Vasaloppet, utan längden är inget problem för mig. Mitt stora problem är myrarna i början och det har nog satt sig som en mental spärr. Ska försöka jobba bort det på något sätt. Nu efteråt har jag läst många toppåkares Strava-rapporter, där många vittnar många om ett snabbt och hårt tempo mer eller mindre hela vägen. Jag har en liten teori om att jag omedvetet håller igen något där uppe, för att jag ligger på max och tror att andra går på halvfart. Sträckan från Vasaloppets högsta punkt till utförsbackarna strax innan Mångsbodarna är tuffa alltså, nästan inte en sekund i fartställning, utan bara mata på. Därefter kommer loppet in i ett helt annat skede med mycket utför till Tennäng och sedan uppförsbackar mot Risberg. Med gårdagens snabba före så tyckte jag inte att någon uppförsbacke var jobbig. Sammanfattningsvis så tror jag att ett före mellan gårdagens och de senaste årens snöfall är det mest optimala, typ 5-6 minusgrader och halvsnabba spår. Men det går ju som bekant inte att styra vädret.
Här är mina placeringar och tidsavstånd från segraren i Vasaloppet:
2010 – 63:a, + 15,24 (efter segraren)
2011 – 78:a, + 23,46
2012 – 86:a  + 20,10
2013 – 74:a, + 22,04
2014 – 92:a, + 7,27
2015 – 48:a, + 30,04
2016 – 73:a, + 8,55
2017 – 104:a, + 22,20
2018 – DNS
2019 – 83:a, + 16,54
2020 – 117:e, + 26,15
2021 – 81:a, + 17,14 (30:e svensk)
Årets lopp blev alltså min sjätte bästa placering. Nio lopp kvar nu då, till tio år i rad topp 100. Kan det gå..? Ett lopp kvar till tio stycken topp 100 i alla fall, det bör då gå. 
Jag avslutar med en liten teori jag har kring höjd nivå inom idrotten detta året. Kollar man svenska löpare så har många blivit betydligt bättre på diverse distanser, vissa pekar på utvecklingen av skor, det kan kanske stämma, men jag tror också på en Corona-effekt. Många lopp har blivit inställda i år (därav många fler elitåkare från den traditionella åkningen i Vasaloppet), så har man bara haft bra motivation så har det getts mer tid till riktigt bra kontinuerlig träning, många som jobbar har även kunnat göra det helt eller delvis hemifrån, vilket har kunnat ge bättre möjligheter till träningen. En teori så god som någon. 
_____
Träning framåt
Idag så vilar nog många av de som åkte igår. Jag kommer dock ta en löptur på 90 minuter för att skölja ur kroppen och för att jag som vanligt vilar på tisdagar. Kroppen känns ganska pigg idag faktiskt, det är som att ett tungt ok släpper från mina axlar efter Vasaloppet. Förr om åren så gick luften ur mig och jag hade dåligt med motivation efter Vasaloppet. I år så verkar inte min Vasaloppsbakfylla vara så farlig, känner lite i luftrören och ländryggen, annars är jag fit for fight.
Troligen blir det inga mer tävlingar i år. Men jag fortsätter träna på ändå, jag gillar att träna och vara i form. Sen så har jag ju mina 710 timmar detta träningsår att sikta emot, fattas 60 timmar på sex veckor, så det bör inte vara några bekymmer. Dessutom hägrar ju en löpsommar också och jag vill gärna fortsätta försöka utveckla min löpning. Det hade varit skoj att ta sig under 34 på milen, det bör inte vara någon omöjlighet. Så där har ni lite tankar framåt. 
_____
Börsen

Mina dippköp i Embracer har inte fallit väl ut. Än. Hela årets uppgång är nu raderad och jag är cirka tre årslöner från toppen nu. Det svider självklart och påverkar mitt humör. Men med en dåres envishet hänger jag kvar och hoppas på en vändning. Det får ta den tid det tar. Men tech och tillväxt verkar ta rejält med stryk just nu. Dock så kommer det fundamentala i bolagen tids nog att segra. Hoppas går ju i alla fall. 
https://adamsteen.se/
Previous article81:a på Vasaloppet
Next articleJoggat ur Vasaloppet

Related Articles

Sprungit intervaller med Falu BS bandy

Tjena! Det finns en vlogg för medlemmar ute nu, släpps för resten imorgon klockan 16:30. För en tid sedan blev jag kontaktad av en bekant om...

På rull runt Runn

Tjena! Jodå, jag kom ut sist av alla idag igen. Men jag kom åtminstone ut på träning, det är inte alla som gjorde det! Det jag...

En liten cykeltur

Hallå i stugorna! Tröttheten håller i sig och jag är fortsatt seg. HRV-värdet på klockan varnade för lågt värde imorse, första gången på flera månader....

7 COMMENTS

 1. Som en led 10-åkare överlycklig om ded för en gångs skull finns spår blev man nästa provocerad igår när det fanns till synes perfekta spår som ingen åkte i (men jag förstår att det fanns snö och skräp i spåren som gjorde dem långsammare).
  Stod även ni runt plats 80 utanför spåren hela loppet eller hade de blivit uppåkta?

 2. Hej, har nyligen börjat läsa din blogg. Du kanske har tagit upp detta tidigare, har du några planer på att testa tung styrketräning för att eventuellt få mer fart i stakåkningen och lättare kunna gå i ett högre tempo på platta partier?

  Bra krigat igår och tack för en intressant blogg!

 3. Har du en sjukt kass årslön eller har du massor av miljoner på börsen? För så jäkla mycket har det ju inte dippat

 4. Hej. Kul. Jag har kört det tidigare och tycker inte det var någon skillnad. Är nog mer teknik. Styrkan tar sådan tid och sliter så mycket för mig. Så jag har valt bort det.

  Tack och kul att du läser!

  Oerhört kass årslön. Oerhört liten portfölj snart. Jo, mina innehav i Embracer har det.

 5. Ok. Hur ser planen ut för att utveckla/förbättra tekniken? Som bloggläsare hoppas man ju att du ska få till en fullträff! Utan att ha en jävla aning egentligen men känslan man får är att lite bättre topphastighet på flacka partier skulle förbättra chanserna till en fullträff på Vasaloppet. Har du några tankar kring vad du önskar att förbättra till nästa vasa och var tycker du att det finns störst utvecklingspotential?

  Kul att du delar med dig så mycket av din träning!

 6. Jag får försöka fundera på det. Tack för det! 🙂 jag har försökt fokuserat en del på flack stakning, men kanske inte tillräckligt då. Det har jag inte heller kommit fram till ännu, men kanske den flacka stakningen då.

  Tack 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here