Stakintervaller – endast 30 min effektivt

Det går att bli trött på endast 30 minuter effektiv intervalltid, speciellt om du är trött redan innan. Jag befarade att känslan skulle vara riktigt dålig, dels på grund av gårdagens träningsvärk, men också för den allmänna seghetskänslan. Konstigt nog så kändes det bra redan från första stavtaget. Lägg där till att jag idag körde på mina nya Elpex 610 med 4:or bak och 3:or fram (riktigt bra pris på dessa nu). Jag trodde att jag skulle få släpa mig framåt och uppför backarna, men det kändes helt okej. Jag värmde upp i lite drygt 10 minuter och släppte sedan lös det jag hade.
Den första intervallen så startade jag vid Skräddarbacksrondellen och körde sedan ”min bana” upp till toppen där bussarna vänder, jag passerar Skräddarbacksskolan, åker ut via Skräddarbacksvägen och in igen (ni hittar segmentet på Strava här, 3,8 km, cirka 100 höjdmeter). Idag gick jag dock inte i mål på toppen, utan fortsatte nedåt en bit och gick sedan i mål på toppen av Vattentornsbacken. Jag namedroppar hejvilt idag, men för er med lokalkännedom kan det ju vara intressant, eventuellt. Siffror från den första intervallen: 16,18 minuter, 5,31 kilometer, 105 höjdmeter, 30 fallmeter, 161 snittpuls, 171 maxpuls, 19,5 km/h snittfart. Jag körde i princip det jag hade och tyckte att kroppen svarade ganska så bra, skönt! Dock tog det ett tag innan pulsen gick upp. Något som blev bättre i efterföljande intervaller.
Från toppen av Vattentornsbacken så åkte jag rätt ner till korsningen Kalles väg – Skräddarbacksvägen. Fick lite drygt fem minuters vila. Vände om och dunkade uppför igen, denna gång för att köra sju stycken och sju minuter av 40″-20″-intervaller. Lyckades köra mig riktigt trött och tyckte kroppen svarade helt okej även här. Siffror: 1,69 kilometer, 70 höjdmeter, 164 snittpuls och 175 maxpuls.
Efter 40″-20″-intervallerna var klara så vände jag direkt nedåt och körde samma backe igen, denna gång 10″-20″-intervaller. Dessa intervaller körde jag mycket för några år sedan, jag minns att jag gillade dom då, framförallt på skate, men jag minns inte att dom var såhär jobbiga, perfekt för mig att köra dessa intervaller för att få upp lite pang. Nu när jag kört dessa intervaller i år så har jag lyckats komma upp bra i puls, tycker att det känns skapligt och framförallt är det jävulskt jobbigt. Tanken är att fortsätta lägga in lite sådana block. Jag körde sju minuter av dessa idag. Siffror: 1,37 kilometer, 40 höjdmeter, 165 snittpuls, 176 maxpuls. Idag liksom övriga gånger i år så har jag lyckats få till 18 maximala stavtag per 10 sekundersintervall, i vilan så åker jag väldigt sakta (givetvis stakning), alternativt står jag still (om det är för brant). 
Skramlade ihop 30 minuter alltså, passet tog 1,25 efter att jag tog lite extra avåkning i Skräddarbacken. Fick ihop 360 höjdmeter, inte illa pinkat. Tanken var ju som tidigare nämnt att denna vecka så ska jag spara lite på krutet vad gäller stakning och intensiv intervalltid. Det tycker jag att jag lyckades med idag, kanon!
https://adamsteen.se/
Previous articleTorsdagskul!
Next articleHalvförstörd

Related Articles

Team psyk™ åker Vasaloppet (en vecka för tidigt?!)

Det årliga passet längs Vasaloppsspåret avklarat, nu är det bara det jobbiga kvar... _____ Bli medlem i kanalen för att få åtkomst till flera förmåner: https://www.youtube.com/channel/UCn98udtjJg4gK3G4ZXo5X3Q/join  _____ Stöd gärna...

Löpband / Skierg / Explo

Hej! Då jag har Alfons hos mig fick jag anpassa träningen därefter. Jag körde en tvådelad konditionsvariant idag. Först blev det löpband i 30 minuter utan...

Skate och Vasalopps-frågorna

Tjena! Har betat av veckans sista pass idag. Var inte alltför sliten efter gårdagens tur längs Vasaloppets bansträckning. Enligt planen så körde jag två timmar skate...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here