Vasaloppsspåret på under fem timmar

Sportade med coxa-bälte idag i fäders spår!

Profiltätt i vår klunga idag!

Hej på er!

Klockan 06,30 imorse rullade jag hemifrån med slutdestination Vasaloppsstarten i Berga by. Jag och min bror skulle beta av passet som blivit lite av en klassiker, att åka Vasaloppsspåret cirka en vecka innan själva loppet.

De två senaste åren har vi åkt till strax efter Hökberg på fyra timmar. Att hoppa av med 18-19 kilometer kvar till målet i Mora är något som gnagt i både mig och min bror sedan dess. Så det var mer eller mindre underförstått när vi idag ställde oss på startlinjen i Sälen att denna gång skulle vi ta oss hela vägen.

En annan skillnad från tidigare år är att vi denna gång började vid starten och inte i botten av den första backen efter en kilometer.

Passet började med att jag låg på Ironmanrulle bakom min bror uppför hela backen på tröskelpuls. Riktigt trött var jag och även ganska irriterad. Om jag var mest irriterad på min dåliga känsla eller min bror är oklart.

Uppe på toppen så satte jag på mig ett par extra vantar i farten för att slippa frysa om fingrarna, då fick vi sällskap av två av herrarna på bilden ovan, Niklas Johansson och en yngling. Det blev fortsatt slitsamt över myrarna för mig som låg längst bak och slängde som en snorkråka med fortsatt en riktigt hög ansträngning.

Strax innan Mångsbodarna så började jag äntligen vakna till. Här mötte vi även ”bröderna” Ulf och Pontus Nordström som vi hade sällskap med till någon kilometer innan Evertsberg.

Under vägen så stannade vi några gånger för att byta skidor. Det för att testa våra olika tävlingspar. Alla skidor var dock vallade med Maplus Med Base, träningsparaffin alltså.

Skönt nog så kände jag mig rätt så pigg hela vägen efter att den inledande segheten släppt och det rullade på fint hela vägen. Målet var att hålla en hyfsat hög marschfart där vi körde på lagom på flacken och höll igen uppför. Intensiteten låg kring hög AI till AII ungefär. Men det var obehindrat snack mer eller mindre hela vägen mellan oss.

Spåren var fina nästan hela vägen, även efter Oxberg där tjejvasan idag avverkats. Det var ett normalt vinterföre under större delen av spåret, alltså varken lätt- eller tungfört. När vi närmade oss målet så insåg vi att vi skulle ta oss under fem timmar, vilket var lite av målet idag. Det hela slutade på 4,55,30 timmar och 90,98 kilometer. En fin tur, inte ofta man åker 90 kilometer på skidor!

Related Articles

Nu är det FÄRDIGJOBBAT!

Ja, hörni. Nu jävlar är det färdigjobbat! Men inte fan hjälper det när vädret ständigt sätter käppar i hjulen för min bränna och mitt...

Sprungit intervaller med Falu BS bandy

Tjena! Det finns en vlogg för medlemmar ute nu, släpps för resten imorgon klockan 16:30. För en tid sedan blev jag kontaktad av en bekant om...

På rull runt Runn

Tjena! Jodå, jag kom ut sist av alla idag igen. Men jag kom åtminstone ut på träning, det är inte alla som gjorde det! Det jag...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here