9:a Craft Ski Marathon 2023

Tillsammans med tävlingsledare Martin Holmstrand innan start

Två bröder

Två framåtlutade och halvtjocka bröder

De har haft lite problem med resultaten. Denna verkar hyfsat rätt, även om jag var före en stark comebackande Anton Hedlund. Ni hittar alla resultat här.

Hej hej!

Så var äntligen den riktiga tävlingspremiären avklarad, det efter dagens Craft Ski Marathon.

Vi bjöds på ett väder omkring nollan och med ett stundtals snöande. Spåren blev glatta och en aning sladdriga. Det gick aldrig tungt, men ej heller snabbt. Ett aningen speciellt skidföre.

Starten gick och jag kom iväg rätt bra. Känner dock precis som förra året att jag inte har den där explosiviteten som jag förr om åren hade, vilket är samma även i korta och branta uppförsbackar, det tar liksom stopp i musklerna.

Det första varvet rullar på i stundtals lugnt tempo och stundtals lite hårdare, men aldrig någon riktig hårdkörning under de första 15 kilometerna. Jag hade hamnat en bit ner i klungan inför de tuffa backarna innan varvningen, men lyckas ta mig upp på andra plats bakom Andreas Svensson precis när backarna börjar. Här känns det bra ett kort tag när han trycker på, men ganska snart blir jag tvungen att släppa honom och några åkare till. Ligger på rejält med rött inför och efter varvningen på en åttonde plats, helt själv är jag medan täten sakta åker ifrån mig allt mer.

Ute på andra varvet är jag trött efter att ha maxat i långbacken, men jag är inte helt rökt. Försöker kriga på i mitt tempo efter bästa förmåga.

Fem kilometer ut på varvet så kollar jag bakåt och ser en klunga på säkert 15-20 man som snart är ikapp mig. Jag dricker en gång ur mitt bälte och slår sedan av en aning på farten för att försöka gå med klungan.

Klungan kommer ikapp och jag hoppar in bakom Michael Eklöf som drar. I rygg har jag min bror Jonatan och Anton Hedlund. Anton som någon kilometer innan oturligt nog krockade med en vätskelangare och tappade skidan, starkt att vända det och komma igång igen.

Jag ligger 2-4:a i klungan under de kommande kilometerna längs den platta myren och efterföljande vägparti. Eklöf, min bror och Hedlund står för dragjobbet. Jag har inte så mycket att komma med just då.

När sedan den långa backen kommer för andra och sista gången så går jag upp och höjer farten en aning. Kanske jag lyckades köra av någon, men jag har fortsatt många i rygg och min bror närmast bakom mig. Där och då förlikade jag mig med tanken att jag nog kommer börja få stryk av honom framöver, jag blev inte ens less eller irriterad över det. Kanske ett tecken att jag börjar bli klar med detta tävlande?!

Strax innan nyss nämnda backe så vänder spåret och vi mötte täten inte alltför långt framför oss. Dessutom plockade vi Ossian Rosenberg i början på backen, han hade tidigare varit med tätklungan. Så trots att jag hade ett helt släptåg med åkare bakom mig bestämde jag mig bara för att fortsätta åka det jag hade hela vägen in, tänkte att det var bättre att vara så nära täten som möjligt tidsmässigt, än att taktikköra om en 7-10:e plats.

Blir ifrånkörd i en kort brantbacke med cirka två kilometer kvar av Albin Andersson (killen som kom tvåa efter mig i Norrbärke Ski Marathon 2022). Släpper strax därefter förbi min bror som får dra en stund. I sista långbacken kommer det folk från alla håll, jag krigar på det jag har hela vägen in i mål, plockar så när in Albin och blir precis förbispurtad av någon Nacka Värmdö-kille jag aldrig sett förr.

En niondeplats landade det hela på. Jag har kört allt jag kunnat hela vägen, tappade aldrig huvudet och skidorna gick bra. Så jag kan inte annat än att vara nöjd. Bättre än såhär är jag inte. Jag tror inte heller att jag blivit sämre, snarare har nog nivån strax efter de allra bästa blivit lite högre, eller det har kommit fler åkare upp på den nivån.

En eloge till min bror som tagit några kliv i år och gör ett riktigt bra lopp. Som sagt så kommer han garanterat slå mig vid något tillfälle i vinter. Men vad gör det egentligen och vad gör det att jag får stryk av andra? Jag tränar bra och jag ger det som finns på loppen. Mer än så kan man inte begära.

Kanske jag skulle försöka ändra något träningsmässigt, jag känner mig ju grundstark och i helt okej slag. Men precis som förra året så saknar jag det där lilla extra när det går fort.

Några siffror från klockan:

1,48,53 timmar

40,39 kilometer

22,3 km/h snittfart

171 snittpuls

187 maxpuls

410 höjdmeter

242 watt normaliserad

Related Articles

40 ÅR + NY CYKEL på ingång!

Idag den 28:e maj när denna vlogg släpps för alla så fyller jag 40 år, fy fan! Skicka ett litet swish-stöd som plåster på...

En ”snabb” + en långsam – imorgon är det över

Hej! Nu är det bara timmar kvar tills livet känns över. 40 år. Jag vill inte vara så gammal. Fy fan. Vad har jag lyckats uträtta...

Löpintervaller i stormen

Tjena! Nu finns en ny vlogg ute för medlemmar på min kanal. Har du inte råd med 29 kronor per månad så får du vänta...

2 COMMENTS

  1. Nacka Värmdö killen är ursprungligen från Järpen där han även gick skidgymnasiet för ett antal år sedan (om det känns bättre att han inte är en ”riktig” stockholmare?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here