82:a Vasaloppet 2023

Adam Steen, målgång 2023 Vasaloppet

Erik Wickström, Adam Steen och Jonatan Steen efter målgång Vasaloppet 2023. Kul att äntligen få slå honom!

Så var årets stora mål avklarat. Mitt 13:e Vasalopp slutade med en 82:a-plats (24:e svensk). Resultaten hittar ni här.

Jag fick en bra startraka och en skaplig backe där jag inte gick på rött. Uppe på myrarna hamnade jag i en allt större jagande grupp om faktiskt kom ikapp täten strax efter Smågan. Det var en skön och härlig känsla att få åka med tätgruppen för första gången på länge. Hängde med den till strax innan Mångsbodarna när farten skruvades upp ytterligare inför spurtpriset. Under tiden jag låg längst bak i tätklungan så fick jag byta några ord med Petter Northug jr som är en stor idol för mig, han var riktigt trevlig! Loppets höjdpunkt nästan.

Ner mot Tennäng hamnade jag åter i någon form av jagande grupp som jag tyvärr fick släppa på platten innan backarna upp mot Risberg. Jag brukar kunna ha en förmåga att hamna själv under lopp och idag var jag helt alena mellan cirka kilometerskylt 61 fram tills 45, alltså i 16 kilometer ungefär. Då jag kände mig fortsatt pigg och stark så valde jag att försöka åka på i en ganska hög fart omkring tröskel.

När jag blev ikappkörd av en klunga där strax innan Evertsberg så kunde jag gå med dom skönt nog. Jag slet en aning i utförsbackarna/platten efter Evertsberg, men när vi började klättra igen efter Vasslan så kände jag att kroppen var stark och att det svarade bra.

Vid Oxberg fick jag för första gången höra placeringen i loppet, 84. Därifrån och in så lyckades jag själv räkna mig till att jag kom 82:a i mål.

Mina skidor gick bra nästan hela vägen, framförallt under de sista tre milen. Dessutom hade jag bra med krafter kvar till skillnad från förra årets lopp där jag inte åkte om en person från Evertsberg och in.

Denna gång hamnade jag i en grupp om cirka 3-6 personer där jag stod för mycket av dragjobbet. Faktiskt så drog jag hela vägen från Krångåsen med tolv kilometer kvar. Fick upp en del energi av att plocka några ströåkare som släppt. Blev dock ifrånkörd av två stycken i gruppen med cirka kilometern kvar, bland annat Tomas Gifstad, tidigare 10:a i Vasaloppet 2018. Det gjorde inte alltför mycket kan jag tycka.

Jag är nöjd med insatsen och med loppet. Troligen årets bästa resultat efter en ganska dålig säsong med en två veckor lång förkylning mitt i. Jag har gjort allt jag kunnat hela vägen, gav inte upp och det slutade med min sjätte bästa placering av mina hittills 13 lopp. Dessutom tror jag att det blir allt tuffare konkurrens med framförallt utländska åkare. Förra året var jag 30-31:a svensk på plats 85 och idag som sagt 24:e på plats 82. Dessutom kul att jag kunde vara med tätklungan om än bara för ett tag!

Siffror från klockan:

3,56,45 timmar (fjärde gången sub 4 h)

90,81 kilometer

23 km/h snittfart

167 snittpuls

183 maxpuls

247 watt normaliserad

Det kommer garanterat mer bilder och annat från loppet kommande dagar. Även en vlogg som ni kan hålla ögonen öppna efter. Tack för alla hejarop och annat!

 

Related Articles

Träningsårets första Vasalopp – Fan vad fel jag hade!

  - Äntligen en vecka med rejäla pass och med en volym på över 20 timmar. Det är man inte bortskämd med! - Fin cykeltur med...

60 min i sub 4-tempo

Hej! Sedan igår kväll finns det en ny vlogg för medlemmar ute. Bli medlem du också! Idag har jag kört två löppass. Först blev det en...

Första skatepasset och +21 h

Hej! Nu har jag avslutat ytterligare en träningsvecka. Jag gjorde allt annat än att träna fram till en bit in på kvällen. Städning, tvättning, handling,...

4 COMMENTS

  1. Fantastiskt Adam. Måste varit ett perfekt lopp och skidor. Grattis!!!😎🎂⛷🎻

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here